Saborske se fotelje u novom sazivu izmiču Ronku i Đuroviću!?

Autor: D.K.

Ronko-Đurovic - CopyPOŽEGA – Dobar poznavatelj političkih (ne)prilika na požeško-slavonskim prostorima, politički ne opterećen, “glasno” je prokomentirao određene mogućnosti i eventualnu buduću političku prisutnost u visokoj politici, još uvijek aktualnih zastupnika u Hrvatskom saboru, Franje Lucića (HDZ), Zdravka Ronka (SDP) i Dražena Đurovića (HDSSB). Prognoze buduće političke sudbine za dvojicu od njih nije baš sjajna!

Novi mandat u Hrvatskom saboru gotovo da je siguran i osiguran Franji Luciću koji će prema svemu sudeći biti visoko rangiran na koalicijskoj listi koju predvodi HDZ u petoj izbornoj jedici. Prema nekim informacijama jedan dio članstva s tom činjenicom nije previše zadovoljan. Još uvijek je nepoznanica čije će se ime, ispred HDZ-a, naći na glasačkom listiću za tu izbornu jedinicu, a koji su sa prostora Požeško-slavonske županije. Prema riječima našeg sugovornika spekulira se sa imenima aktualne gradonačelnice Pleternice Antonije Jozić koja ne skriva previše želju za odlazak i boravak na Markovom Trgu. Saborska fotelja „smješi se“ i aktualnom gradonačelniku Požege Vedranu Neferoviću, jer si kao gradonačelnik grada Požege na nju polaže pravo. U slaganju političkog mozaika i Ante Šolić, predsjednik požeškog HDZ-a, očekuje da bi mogao biti jedna od kockica u tom mozaiku i biti među prvih deset na listi za petu izbornu jedinicu iz redova HDZ-a. Da Šolić zaslužuje dobiti priliku biti zastupnik u Hrvatskom saboru naš sugovornik to potvrđuje iz više razloga. Jasno je svima da je isključivo Šolić najzaslužniji za dobivanje zadnjih lokalnih izbora u gradu Požegi. Za dugi niz godina predanog rada, “kao vojnik stranke” uz bogato političko iskustvo, ne samo na području grada Požege već i šire, saborska fotelja bi bila nagrada za sav doprinos u dosadašnjem radu kako u politici tako i Domovinskom ratu. Aktualni župan Alojz Tomašević također je jedan od onih koji pretendiraju za saborsku fotelju iako bolji poznavatelji političkih prilika na lokalnoj razini govore da župana Tomaševića više zanima izvršna vlast, eventualno ministarsko mjesto a u najmanju ruku zamjeničko u nekim od ministarstava, obrane ili poljoprivrede.

Najveće će biti iznenađenje, prema svemu sudeći, među budućim kandidatima u SDP-u za petu izbornu jedinicu. Postoji određeni broj onih, u SDP-ovim redovima, kako na lokalnoj ali i na državnoj razini, koji bi željeli da ime i prezime „Zdravko Ronko“ polako ode u prošlost. Neke informacije idu u smjeru da je moguće i da se Ronko uopće ne nađe niti na jednom mjestu na izbornom listiću, a ako i bude, prema nekim informacijama, biti će pri dnu ljestvice. Nekakvog ozbiljnijeg i istaknutijeg kandidata među požeško-slavonskim SDP-ovcima gotovo da niti nema izuzev aktualnog zamjenika ministra zdravlja dr. Marijana Cesarika. Postoji li nekakva paralelna linija prema vrhu SDP-a koja će iz Požege pokušati nametnuti nekog drugog kandidata i takve su mogućnosti otvorene. Hoće li „stari mačak“ Ronko prepustiti slučaju svoj budući status u politici, na državnoj razni, neće trebati dugo čekati odgovor jer bi sve trebalo biti poznato do ponedjeljka, do kada će i formalno liste za Sabor morati biti obznanjene.

Što se tiče dr. Dražena Đurovića koji će sa liste HDSSB-a pokušati doći do još jednog mandata u Saboru, prema svemu sudeći neće mu to poći za rukom. Popularnost HDSSB-a na ovim prostorima dosta je pala iz kojeg će razloga HDSSB-ov kandidat jako teško sjesti u saborske klupe.

Veoma će brzo, u naredna tri do četiri dana, biti poznato koje su teze koje smo iznijeli bile točne, a za pretpostaviti je da u svemu tome neće biti velikih promašaja.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot