S KOLJENA NA KOLJENO: Krešimir Bodegrajac iz Kutjeva nastavlja obiteljsku tradiciju vinarstva i vinogradarstva /FOTO/

Autor: D.K.

Krešimir je treća generacija kutjevačke obitelji Bodograjac koja se bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Šezdesetih godina prošlog stoljeća djed Kosta je počeo vinogradariti, potom je nasade proširio otac Zvonko tako da sada Bodograjčevi posjeduju osam hektara na idealnim, južnim pozicijama Krndije u Lukaču i Mitrovcu. S poslovima u vinogradu i podrumu uz Krešimira bavi se supruga Marijana i kćerke Marina i Tatjana. Posjeduju svu potrebnu mehanizaciju te kombajn za berbu grožđa. Povremeno za veće poslove zapošljavaju sezonce. Podrum je uz obiteljsku kuću u središtu Kutjeva kapaciteta od 100 tisuća litara što je dovoljno za spremanje vlastite proizvodnje grožđa.

U nasadu je najzastupljenija graševina, gotovo 70 posto, zatim sivi pinot, zweigelt i cabernet sauvignon, te nešto drugih sorti. Obzirom na južne, osunčane lokacije vinograda i sastav tla ovaj sortimet daje vrhunska vina. Za plasman su zaduženi tata Zvonko i mama Vesna. Najviše se vina proda ugostiteljima u Dalmaciji i Primorju, a među gradovima prednjače Rijeka, Zagreb, Novalja i Pag. Bodograjčevi vode i dvije konobe, u Selcu i Crikvenici. Uglavnom, s plasmanom nemaju većih teškoća.

Krešimiru  je želja da više vina plasiraju u vlastitom podrumu za što je bilo neophodnu kušaonicu od tridesetak proširiti na šezdesetak mjesta. Za to im je iz europskog fonda za dopunsku djelatnost na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima dodijeljeno nepovratno 50 tisuća eura.

Radovi na rekonstrukciji i proširenju kušaonice su pri kraju. Tako bi se Bodograjčevi povezali s integralnim vinskim hotela Akademija graševine u Venju, prvim takvim u Slavoniji. Na taj način bi se uključli u strategiju razvoja turizma grada Kutjeva čime bi se obogatila ugostiteljska ponuda kutjevačkog kraja.

Foto: D. Mirković [FAG id=273036]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88