Rudinske loze, znanost i koncert ptica….

Autor: DK

……Znanstvenici predvođeni dr. Goranom Zdunićem posjetili su ovih dana lokalitet Rudina i temeljito skupljali uzorke sa Rudinskih loza tj. zemlje pored korijena svake loze i biljaka koje rastu pored loza. Poslužila ih je prava sreća, jer su našli mnoštvo grozdova u cvatnji što je prava rijetkost zbog vjetra koji s lakoćom otrese grozdova i bobice. Trebalo je zakasniti samo tri dana i grozdovi, bobice i cvjetovi bi bili oštećeni. Ali, za svaki slučaj, postoje dvije različite sorte ovih loza u jednom požeškom vrtu gdje su iste loze u pitomim uvjetima obilato rodile i cvjetale, te su i one uzorkovane.

Atmosfera je bila smirena, ugodna i radna, jer je šumsku tišinu ispunjavao neprekidni koncert ptica. I ptice su znale da se događa nešto izuzetno važno, te su pjevale svoje hitove punom snagom. I to besplatno.

Skupine prastarih loza potpuno su zaokupile znanstvenike, te su uporno i strpljivo radili sve dok se vremenski moglo izdržati. Kakve će rezultate dati ispitivanja u laboratorijima tek ćemo naknadno doznati. Ali, ono što već sada znamo je da ove loze posjeduju veliku starost i genetsku sposobnost da prežive i opstanu u teškim, planinskim i šumskim uvjetima. Sve su žive i zdrave, a znanost će utvrditi kako i zašto, jer je to strateški bitno za vinogradarstvo u RH. Kada stručni radovi budu objavljeni može se lako dogoditi da će stranci prije doći na Rudinu i gledati loze nego što će to uraditi domaći ljudi. Ali, to je normalno.

Nacionalni program za istraživanje Rudinskih loza tako je kvalitetno započeo i tek će se  zahuktati, jer postoje još mnoge loze skrivene u šumskim dijelovima na Rudini. Postoje i ideje, ali koje će kasnije doći na red. Treba ljudima dati vremena da shvate o čemu se radi i da sami požele pružiti svoj doprinos zaštiti i promociji ovih loza. Nema pritiska i žurbe. Vrijeme sada radi za Rudinske loze…

Istraživanje je proteklo u idealnim uvjetima i to je nagrada za sve ljude koji sudjeluju u ovom projektu.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: