Rješenja za tešku situaciju u poljoprivredi !

Autor: Požega Portal

KUTJEVO – Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život održala je izvanrednu informativnu skupštinu kako bi ukazali članstvu, javnosti i svim zainteresiranima na sustavnu problematiku u poljopriredi te su sve nazočne izvijestili o dosadašnjem radu.

Skupštini su nazočili članovi iz hrvatskih županijia. Udruga je i svojim dosadašnjim djelovanjem više puta konstruktivno ukazivala na probleme u hrvatskoj poljoprivredi što je samo još jednom ponovljeno  iz kojeg su razloga i na skupštini doneseni zaključci koji idu u istom pravcu. Jedan od najvažnijih poteza koji će Udruga poduzeti je svakako upućivanje dopisa predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i traženje prijema što prije, ali i upućivanje dopisa Ministarstvu poljoprivrede. Naime, na sastanku  22.svibnja dogovoreno je uključivanje predstavnika Udruge Život u rad povjerenstava i stručnih skupina unutar Ministarstva poljoprivrede što do danas nije realizirano.

Udruga će zahtijevati odobrenje avansne isplate potpora za 2014 god. (u polovičnom iznosu) do najkasnije 01.10.2014. god. zbog očitih gubitaka u svim sektorima poljoprivrede i stanja sa embargom na izvoz hrane u Rusiju. Zahtijevat će i isplatu ukupnog iznosa potpora za 2014. do najkasnije 31.03.2015. god. Jer je to praksa i velike većine zemalja članica EU.

-Hitno se mora pristupiti promjeni Zakona o Zemljištu i unutar promjena pojednostaviti proces zakupa. Treba se preferirati prodaja državne poljoprivredne zemlje domicilnom stanovništvu i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima- poručili su članovi Udruge na skupštini.

Doneseni su i zaključci o radu same Udruge pa se tako planira ustrojiti sekcija mladih poljoprivrednika pod nazivom ″Mladi Život″. Unutar Udruge započet će se sa ustrojem proizvođačkih organizacija  jer smatraju da su to neophodne institucije za komunikaciju unutar domaćeg i EU tržišta, ali i za ostvarivanje prava po pojedinim  mjerama potpora. Udruga planira i zatražiti pomoć Županija, gradova i općina.

Svi bi se trebali uključiti u ovu goruću situaciju kako bi se pronašlo najbolje rješenje i što je prije mogući izlazak iz “poljoprivredne krize” koja može prouzročiti i još veće probleme.

(Foto: Ilustracija, Marko Krstanović)

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »