Riznica sjećanja Andrije Boškovića – zdravstvo u Kutjevu

Autor: D.K.

Proteklih mjeseci puno se govori o zdravlju i samom zdravstvu pa zavirimo malo u prošlost i kako je to izgledalo prema sjećanju Andrije Boškovića u samim organiziranim začecima brige o ljudskom zdravlju kutjevačkog kraja.

Nakon Drugog svjetskog rata Kutjevo je imalo zdravstvenu ambulantu koju je vodio Dr Civra Jovanović nakon kojega preuzima Dr Ante Fabulić o čemu postoje zapisi da je 1954. Higijenski zavod iz Zagreba proveo anketu o prehrani stanovništva u Kutjevu, a osim ankete održano je i zdravstveno predavanje te je u 22 kuće izvršen pregled općeg higijenskog stanja pri čemu su ukućanima dane kratke higijenske upute. Nakon svega ishođena je pomoć za novorođenčad nekoliko siromašnih majki-dojilja. Tadašnji Narodni odbor Općine Kutjevo i Dr Ante Fabulić pružili su radnoj ekipi punu podršku u provođenju ovih akcija. Godine 1962. u Kutjevo dolazi Dr Konstantin Pelivanski, a zdravstvena ambulanta je već tada preseljena u zgradu koju danas koriste pripadnici specijalne policije. Tada su u ambulanti radili Dr Bratić, Zdravka Vuković te Terezija Svjetlačić i Marica Mikić kao medicinske sestre, a spremačice su bile Ankica Havoić i Kaja Štokom. Babica je bila Jula Križanović. Također su spremačice bile i Anđelka Mioković i Marija Bočkaj.

Ukidanjem Općine Kutjevo 1962. ulogu preuzima Općina Požega koja djeluje na području čitave Požeštine. Zdravstvena stanica Kutjevo također gubi svoju samostalnost i od tada pripada Domu narodnog zdravlja Slavonska Požega. U sastavu tadašnje Zdravstvene stanice djelovala je i zubarska služba. Spominje se Željko Muljević iz Požege. Spomenut je i šef računovodstva ZS. Nakon reorganizacije općina iz Općine Kutjevo iz knjigovodstva prelazi Ivanka Sontaki i vodi knjigovodstvo u ZS Kutjevo sve do 1987.godine. Te je godine prešla kao službenica kod Đurđice Šimac, udane Banović koja je također radila u ZS Kutjevo kao viši zubar. S njom je gđa Ivanka radila do umirovljenja. Doktor stom. Branko Mihalj je također počeo raditi u Kutjevu u staroj zgradi ambulante. Nakon odlaska Đurđice u Industrijsku ambulantu u Požegu, njezinu je ordinaciju preuzela Mira Pavković Dr stomatologije iz Kutjeva, ali to je već bilo u novoj zgradi na Moćenicama. Dana 16.siječnja 1964. godine u Kutjevo dolazi Dr Mirjana Hruškar i zapošljava se u ZS Kutjevo. Prije toga radila je u Oriovcu, a stigla je iz Zagreba. Sa suprugom Vinkom stanovala je 5 mjeseci u Parku, a nakon toga u zgradi čiji su vlasnici obitelj Pehal. Ako bismo usporedili današnji broj zdravstvenih djelatnika sa sadašnjim brojem uočavamo veliku razliku. Naime ZS je pokrivala isto područje i nekada i danas – jedan liječnik, jedan vozač hitne pomoći, jedna sestra, jedan knjigovođa, jedna bolničarka i jedna administratorica – sve se stiglo odraditi.

Zanimljivo da je za vrijeme Dr Bratića kao vozač bio angažiran M.Sontaki koji je u slučaju potrebe uvijek bio na raspolaganju sa svojim Opel rekordom. Narod Kutjeva i okolnih mjesta svojim je prilogom podupro kupnju Fiće za Dr Bratića kao i za kupnju vozila hitne pomoći čiji je vozač bio Vlado Žanić. Imati tada vozilo hitne pomoći bila je velika stvar. Dr Bratić je dva puta tjedno nakon radnog vremena i u Jakšić kao honorarni rad, a ta se praksa upražnjavala za Vetovo i Kulu. Medicinske sestre su tada bile Silva Vranić, Marica Mikić, Reza Svjetlačić i Nada Zorić. Broj djelatnika se postupno povećavao jer su se povećavale i potrebe za takvim kadrovima.

Stanje kadrova ZS 1978.

Stanicom je rukovodio Dr Pelivanski, a s Dr Hruškar radila je sestra Terezija Pavičić. Patronažna sestra je bila Nada Zorić, Zdravka Vuković je vodila kartoteku, a viši laborant je bila Blagica Rezo. Čistačica je bila Kata Štokom. U stomatološkoj ordinaciji je radila Đurđa Banović – viši zubar, a asistent joj je bila Ivanka Sontaki. U ljekarni je radio Nikola Nikoloski, farmaceut. Svi prelaze u novu zgradu 1989. gdje je još kratko vrijeme rukovodio Dr Pelivanski koji se spremao u mirovinu. Nakon njega kratko vrijeme je v.d. bila Dr Hruškar (6 dana) nakon čega je imenovan Dr Branko Mihalj. Odlaskom Đurđe Banović na mjesto zubara dolazi Dr Mira Kiš i med sestra Jasna Reiter. Dr Turković je tada vodila opću praksu. Medicinske sestre su bile Mira Pavić, Nevenka Barić i Ankica Karamatić. Milan Šokčević, zubni tehničar, radi do 1986. a nakon toga dolazi Željko Prevolšek. Godine 1989. dolazi Dr Darko Dujmović koji vodi opću praksu, a medicinska sestra mu je Katica Varžak. Laboratorij: Blagica Rezo, medicinski inženjer i Ljubica Pavković. Čistačice su bile Dragica Topić, Stana Kanceljak, Mara Vidović i Jadranka Mudri. S Dr Turković radi med sestra Andreja Šestak. Nakon odlaska Dr Hruškar u mirovinu počinje raditi Dr Sandra Batinić-Bilić, a njezina med sestra je Nevenka Barić. U smislu novih odnosa u zdravstvu primarne zaštite liječnici sklapaju ugovore s HZZO, a 1996. mr sc dr Branko Mihalj prvi zakupljuje svoju ordinaciju, a nakon njega i Dr Mira Kiš, zatim Dr Darko Dujmović spec obiteljske medicine.

Izvor: Kutjevo nekad i danas – život uz običaje

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88