Rezidba loze u vinogradima Ive Enjingija tek na polovici, gnoidba vinograda obavljena /FOTO/

Autor: DK

Prošlo je mjesec dana od proslave VincelovaIva kada je Ivo Enjingi, poznati vinogradar i vinar iz Hrnjevca, simboličnim rezanjem loze najavio početak radova u vinogradima. Vincelovo je tradicija koju Ivo neizostavno njeguje. Međutim, radovi su počeli i znatno prije tog blagdana jer je u vlastitoj proizvodnji gotovo 65 hektara nasada koje treba završiti u optimalnim rokovima.

Rezidbi je predhodila gnojidba stajnjakom. U vinograde je razbačeno i zaorano više od dvije tisuće kubika gnojiva iz vlastite proizvodnje s farme goveda red angus. Sva Ivina vina imaju ekološku oznaku pa je gnojidba stajnjakom neizostavna u toj proizvodnji. Trenutno, svaki pogodan dan koristi se za rezidbu loze. Taj veliki posao je obavljen na nešto više od polovice površina.

Prošle je jeseni zahvaljujući dobrom urodu Ivo napunio sve posude u podrumu. Bila je to godina koju će kutjevački vinogradari pamtiti. Urodi izuzetni a kvaliteta vrhunska. Značajno je da je u rod  stupio i predprošle godine zasađen vinograd iznad naselja Venje. Riječ je o blizu devet hektara graševine, merlota, te još nekih crnih sorti.

Prošla vinogradarska godina bila je naklonjena Enjingijevoj ekološkoj proizvodnji. Zahvaljujući južnim pozicijama vinograda na obroncima Krndije i puhanju blagih vjetrova nije bilo većih teškoća s obilnijim padavinama početkom ljeta. Potom su usljedili dani s dosta sunca, što je pogodovalo lozi. Vinogradi su dali dobre prinose i izuzetno kvalitetno grožđe. Tako će graševina i druge sorte dati vrhunska vina.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: