“Rešetke nisu prepreke”, zajednički projekt Udruge RODE s Upravom za zatvorski sustav

Autor: DK

POŽEGA – Udruga RODA – Roditelji u akciji veoma dobro surađuje s Upravom za zatvorski sustav i Kaznionicom i u Požegi u provedbi projekta MA#ME, projekt koji ima za cilj osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje na tržište rada.

Ivana Zanze, izvršna direktorica udruge RODA

-Zatvorenice požeške kaznionice sve nam se češće javljaju i žale kako ih djeca nisu posjetila više od šest mjeseci jer nemaju novca za put. Zbog toga smo odlučili do kraja ove godine sufinancirati troškove puta maloljetnoj djeci čije su majke u zatvoru – istakla je izvršna direktorica udruge RODA Ivana Zanze  te dodala kako u Hrvatskoj godišnje oko 18 tisuća djece u jednom trenutku ima jednog roditelja iza rešetaka dok je trenutačno oko dvije tisuće djece čiji su roditelji u zatvoru ili kaznionici.

Udruga RODE se zalaže da pomogne majkama da češće viđaju djecu te su se s tim ciljem usko povezali s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu, središnjim uredom Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa i s kaznionicom i zatvorom u Požegi te su zajednički pokrenuli projekt „Rešetke nisu prepreke“.

Na radionici na kojoj su sudjelovale zatvorenice dizajnirno je osam proizvoda namijenjenih trudnicama, roditeljima i maloj djeci. Oni će se kasnije prodavati te rukotvorine a novac će ići u poseban fond iz kojeg će se financirati putni troškovi za djecu koja će posjećivati majke u zatvoru – naglašava Zanze te dodaje kako bi proizvodnja uskoro trebala početi u kaznionici, a od ideje do realizacije sve su napravile zatvorenice.

Prosjek udaljenosti djece od majki odnosno kaznionice je 200 kilometara a požeška kaznionica je jedina takve vrste za žene u Hrvatskoj te kojoj se  trenutno nalazi više od 130 zatvorenica od kojih je 29 majki maloljetne djece

 

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: