Rekorderi za parkirana vozila platili su 59, zatim 54, te 44 ukupne dnevne karte

Autor: D.K.

POŽEGA – Na području grada Požege ukupno na svim parkiralištima ima 1001 parkirno mjesto koja su podijeljena u dvije zone parkiranja. U prvoj zoni je ukupno 169 parkirnih mjesta od čega je 9 rezervirano za invalide, pet za potrebe gradske uprave, a dva su parkirna mjesta za Taxi vozila. Naplata parkiranja u toj zoni vrši se na 155 parkirnih mjesta, a cijena parkiranja jednog sata je 4 kune.

U drugoj zoni je 846 parkirnih mjesta smještenih u 20 ulica u neposrednoj blizini centra grada, a na njima se vrši naplata parkiranja uz cijenu od tri kune za jedan sat parkiranja.

„Nesavjesnim“ vozačima koji ne plate parkiranje na način kako je to već određeno slijedi naplata dnevne parkirne karte koja je za prvu zonu 48, a za drugu 36 kuna. Nadzor nad javnim parkiralištima s naplatom provodi u prosjeku 3-5 kontrolora naplate parkiranja dnevno. Nije mali broj onih koji se ne pridržavaju propisanog, redovitog, plaćanja parkiranja kojima slijedi intervencija kontrolora naplate parkiranja koji su u 2015. godini izdali u prvoj zoni naloge za naplatu 3.266 parkiranja, a u drugoj zoni naplate izdano ih je 5.917 što ukupno iznosi 9.183 izdanih dnevnih parkirnih karata. U financijskom iznosu to je gotovo 370 tisuća kuna.

Prema informacijama koje smo dobili u tvrki „Komunalac Požega“, koja provodi naplatu parkiranmja na području grada, u prošloj godini je u predviđenom roku plaćeno 77 posto izdanih parkirnih karata, a za ostalih 23 posto pokrenuti su postupci prisilne naplate kroz ovršni postupak.

Postoje i rekorderi što se tiče ispisanih dnevnih parkirnih karata koje su ostavljene na vjetrobranskim staklima vozila. Tako je u 2015. godini po evidenciji Službe naplate parkiranja jedan korisnik primio ukupno 59, drugi 54, a treći ukupno 44 dnevne parkirne karte. Zanimljivo je što je prvoplasirani platio sve zaprimljene dnevne parkirne karte.

Više iz kategorije