Rekordan odaziv učenika i roditelja na Večeri matematike u požeškim Katoličkim školama /FOTO/

Autor: DK

POŽEGA – Svakog prvog četvrtka u mjesecu prosincu organizira se Večer matematike diljem Hrvatske u što su podržale i požeške Katoličke škole, Osnovna katolička škola i Katolička gimnazija. Uz učenike osnovne škole u interaktivne radionice koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici uključili su se i njihovi roditelji dok su u Katoličkoj gimnaziji uključeni učenici i njihovi profesori.

Večer matematike nije samo “suhoparno” rješavanje zadataka. U toj večeri otkrivaju se kroz zabavne aktivnosti često zaboravljena zabavna strana matematike kroz koju se stvaraju nove ideje i pokušava se pobliže doznati što zapravo matematika jest i čime se bavi.

Martina Lovrić, profesorica matematike u Katoličkoj osnovnoj školi

-I mi smo organizirali Večer matematike koja je organizirana na razini Hrvatske. Večer matematike traje dva sata koja je organizirana kroz radionice. U našoj školi sudjeluju svi učenici i gotovo svi njihovi roditelji. Na radionicama sudjeluju i djeca iz Dječjeg vrtića sv. Leopolda Mandića. Više je od 600 učenika i roditelja koji su se odazvali. Radionice vode djeca koja objašnjavaju svojim kolega i radionicama na koji način rješavati zadatke  u svemu sudjelovati. Kao što vidite ovdje je jako zanimljivo i zabavno. Prošle smo godine Večer matematike produžili i ona je trajala tri sata. Prema svemu sudeći tako će biti i večeras. Uredili smo i ukrasili radionice onako kako su to htjeli naši učenici – rekla je profesorica matematike u Katoličkoj osnovnoj školi Martina Lovrić.

Valentina Soldo Obućina, profesorica matematike u Katoličkoj gimnaziji

Živo i veselo je bilo i u požeškoj Katoličkoj gimnaziji gdje su učenici bili posebno kreativni koji su se aktivno uključili u pripremu, kako su nam rekli, koja je za njih posebna.

-Večer matematike se odvija u organizaciji Hrvatskog matematičkog društva koja se organizira na razini Hrvatske u školama koje su se za to prijavile. Kao što vidite naša Gimnazija se po drugi put uključila u taj projekt. Cilje svega ovoga je popularizirati matematiku kako bi se kroz radionice uključili učenici. Neki su učenici voditelji tih radionica dok drugi u njima sudjeluju i kroz njih prolaze. U radionicu su uključeni svu učenici Katoličke gimnazije, dakle njih nešto više od 180. Ovdje na školi nas je dvoje profesora matematike uz još jednog kolegu koji predaje fiziku koji se također uključio u Večer matematike – istakla je profesorica matematike u Katoličkoj gimnaziji Valentina Soldo Obućina.

Kroz druženje u Večeri matematike kroz plakat učenice Ane Šimunović dočarano je koliko je matematika sveprisutna među svima nama.

-Na plakatu se prikazuje da čim smo se rodili sve nam se počinje vrtjeti oko broja i funkcije jer odmah dobijemo broj na narukvici kao novorođenče, odmah se utvrđuje vrijeme kada smo se rodili, mjeri nam se masa, dobivamo OIB dodala je prof. Soldo-Obućina.

Komentiraj: