Regularna berba 2020. vinarije KUTJEVO d.d. završila berbom grožđa za nagrađivanu liniju Graševine de Gotho

Autor: PROMO

U petak, 30. studenog vinarija KUTJEVO d.d. završila je s redovnom berbom grožđa i to berbom grožđa za nagrađivanu liniju i ovogodišnji platinum s Decantera – Graševinom de Gotho. Grožđe za spomenutu liniju bralo se na položaju Vetovo s vinograda podignutog 1989. na mikrolokaciji Kozjak.

“Smanjenim prinosima i ukupnom sposobnošću vinove loze da održi grožđe zdravim do kasne jeseni, dobili smo priliku za kasnu berbu. Prinos po hektaru neće prelaziti 5 tona, a sama berba odvila se na 20 hektara. Gustoća sadnje vinograda iznosi 4.000 trsova po hektaru što svakoj biljci osigurava 2,52 četvorna metra površine životnog prostora. U samom procesu prerade, odlučili smo provesti hladnu maceraciju nakon same berbe u trajanju od 24 sata na nižim temperaturama, ispod 10°C, kako bismo izdvojili boju, tanine i aromatične tvari koje se nalaze u pokožici grožđa, a u tom procesu pretvaraju se u mošt i daju vinu kompleksnost, bogate arome te izvanredno dobro izražavaju sam potencijal kutjevačkog terroira”, poručuje glavni enolog vinarije KUTJEVO d.d. Ivan Marinclin.

Graševina de Gotho predstavlja kompleksniju, elegantniju i profinjeniju liniju premium vina, a sama ideja o kreiranju linije nastala je 2004. godine kada je grožđe za spomenutu liniju brano s više različitih vinogradarskih apelacija. U procesu istraživanja apelacije koja će se pokazati idealnom za vino koje će pokazati drugo lice sorte graševina od samog početka nit vodilja bila je kasnija berba koja će donijeti specifičan karakter i s kojim će se moći postići stilizirano i daleko kompleksnije bijelo vino. Uz nebrojene obilaske vinograda i detaljna istraživanja, došlo se do zaključka kako jedno takvo vino treba i zaslužuje imati točno definirane parametre odnosno vinograd, godinu, količinu grožđa te zacrtan smjer i tehnologiju proizvodnje.

„Od početka smo vjerovali u vrhunske vinogradarske apelacije vinarije KUTJEVO d.d. gdje zemlja nije prebogata, umjerena je, loza se dosta dobro ukorijenila, nema stresova na sušu, kišu i druge nepovoljne uvjete. Grožđe za Graševinu de Gotho bere se ručno, a nastoji se ubrati s 20 do 30 posto sušica“, objasnio nam je nastanak nagrađivanog vina glavni enolog.

„U vrijeme ulaganja u proizvodnju te novi smjer premium linija vina puno se truda uložilo i u samu prezentaciju te brending kako bi ljudi uopće mogli shvatiti sam proces nastanka i kvalitetu vina koje smo s namjerom proizvodili u limitiranim količinama. Premium linije namijenjene su HoReCa kanalima prodaje te specijaliziranim vinskim prodavaonicama. Platinum medalja iz Londona stigla je kao savršena nagrada za rad, trud i uloženo vrijeme. Oduvijek smo bili svjesni kako sorta graševina zaslužuje biti na samom svjetskom vinskom vrhu te zaslužuje međunarodni publicitet. Imamo idealan terroir, vrhunske vinogradarske apelacije, idealno podneblje, zapravo sve potrebne preduvjete za proizvodnju vrhunskih vina“, poručuju iz vinarije KUTJEVO d.d.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88