Regionalni centar Panonika – budućnost obrazovanja za poljoprivredu slijedećih desetljeća

Autor: D.K.

Regionalni centar kompetentnosti Panonika prepoznat je u Hrvatskoj kao centar izvrsnosti u kojem korisnici stječu najsuvremenija znanja u području poljoprivrede, primjenjiva u praksi i utječu na tehničko-tehnološki razvoj poljoprivredne proizvodnje, opću konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava, razvoj ekološke proizvodnje, kontinentalni agroturizam i ruralni razvoj. Tako se stječu znanja sa suvremenim tehnologijama i metodama uzgoja, obrade i plasmana proizvoda, povećanju kvalitete obrazovanja itd. Nositelj projekta je Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, a partneri Požeško–slavonska županija, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, Prirodoslovna škola Karlovac,  Ekonomska škola i Veleučilište u Požegi, Kutjevo d.d., te učenički domovi Požega, Virovitica i Karlovac.

-Važno je da je naša Poljoprivredno-prehrambena škola dobila status Regionalnog centra kompetentnosti, radimo da ta škola bude centar gdje će ostale škole dolaziti po savjete i modele za rad, kako bi mladi ljudi imali potrebno znanje za vođenje obiteljskog gospodarstva, no također kako bi se pomoglo i onim većim proizvođačima u razvoju poljoprivrede u našoj zemlji – istakao je u župan Alojz Tomašević i dodao da treba privući učenike iz cijele Hrvatske, pokazati što je budućnost i modele kako organizirati poljoprivredu, kako uspostaviti sustav hladnjače, kako podići 122 hektara zemljišta koje škola ima u svom vlasništvu, sve to prenijeti na ljude koji su voljni naučiti i raditi. Učenik će tu imati sve alate za budući rad i omogućiti će se znanje za rad, kako bi on zadržao volju za razvoj poljoprivrede i obiteljskog gospodarstva te ostao u svojem rodnom kraju. Proteklih dana potpisan je ugovor u Ministarstvu regionalnog razvoja za ovaj projekt vrijedan oko 50 milijuna kuna, sa stopostotnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

-Regionalni koordinator „Panora“ je tehnička pomoć u pripremi projekata, zajedno sa timom u ovoj školi, a ovaj projekt je strateški važan za županiju. Kako je 2018. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo odabir škola za status Regionalnih centara kompetentnosti, 25 škola je dobilo taj status te su samo tri u poljoprivrednom sektoru od kojih je jedna i ova škola – rekla je ravnateljica „Panore“ Senka Horvat.

Kroz ovaj projekt poboljšat će se uvjeti modernizacijom obrazovnih programa i stvaranjem novog standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma za zanimanje agro-procesni tehničar. Kadrovski uvjeti osiguravaju se organiziranjem specijaliziranih edukacija i studijskih putovanja namijenjenih nastavnom osoblju. Nabavit će se suvremena oprema za unapređenje nastavno – obrazovnih programa u vrijednosti 17 milijuna kuna za praktikume kao što su Mikrobiološki laboratorij, Praktikum za preradu voća, povrća i ljekovitog bilja, Procesno tehnološki praktikum, Kuharski praktikum, Analitički laboratorij, Vinski praktikum, Oprema za hidroponski uzgoj i drugo.

-Centar predstavlja poboljšanje kurikuluma, obučavanje djece i spremanje za život nakon škole, da budu adekvatno naučeni, te da unaprijede znanje. Škola posjeduje ekološki voćnjak, sada dobivamo suvremenu opremu s kojom ćemo djecu naučiti kako se sami mogu baviti proizvodnjom voća na ekološki način, s modernom tehnologijom. Surađivati ćemo sa školama u Pitomači i Karlovcu, napraviti plastenike sa hidroponskim uzgojem, te omogućiti djeci u nadi da će doći iz svih dijelova Hrvatske Požegu,  te nastaviti studirati na Veleučilištu u Požegi, gdje nam trebaju vinari, voćari i vinogradari – naglasila je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Mršo Rajić.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek