Reciklažno dvorište u Požegi radi punom parom: U mjesec i pol dana građani dovezli više od 30 tona otpada

Autor: DK

Požežani su očito jedva dočekali otvaranje reciklažnog dvorišta u svome gradu. To potvrđuje podatak da su u samo mjesec i pol dana u reciklažno dvorište dovezli preko 30 tona različitog otpada. Otpad je dovezlo oko 550 korisnika, ali ih se velik broj svakodnevno dolazi informirati kada i na koji način mogu dovesti otpad.

-Najviše je dovezeno glomaznog otpada i to oko 15 tona, zatim oko 5 tona odjeće, oko 2 tone elektronskog i električnog otpada, isto toliko folije, papira i kartona, građevinskog otpada, oko tonu metalnog otpada te oko pola tone automobilskih guma i ostalog otpada- istaknuo je Anto Bekić, direktor Komunalca Požega d.o.o. rezimirajući rad reciklažnog dvorišta od 9. svibnja do danas.

-Hvala svim građanima koji su koristili svoje pravo odlaganja otpada u reciklažno dvorište i dovezli otpad čime on nije završio u okolišu, već je adekvatno zbrinut. Pozivam i ostale građane da koriste svoje pravo odlaganja otpada u reciklažnom dvorištu gdje besplatno mogu donijeti 48 vrsta otpada – dodao je.

Gradonačelnik Darko Puljašić pozvao je pravne osobe (tvrtke, obrte, itd.) da bez naknade dovezu i predaju u RD Požega papir, karton i foliju. Isto tako naglasio je da su sklopljeni ugovori s općinama Velika, Brestovac, kaptol i Jakšić na temelju kojih korisnici s tih područja također mogu dovoziti otpad u RD Požega do izgradnje reciklažnih dvorišta u njihovim sredinama.

Anto Bekić, direktor Komunalca Požega d.o.o. najavio je ujedno novi sustav evidentiranja odvoza miješanog komunalnog otpada iz zelenih kanti.

-Probni rad sustava će početi od 1. srpnja, a onda od 1. kolovoza krećemo i s novim sustavom naplate odvoza otpada iz zelenih kanti. Gradovi i općine su donijeli i cjenike i oni će na snagu stupiti 1. kolovoza. Cilj svega ovoga je stimulirati građane da odvajaju otpad i da ga što manje završi u zelenoj kanti – pojasnio je Bekić.

Komunalni otpad moći će dovoziti i stanovnici s područja općina Brestovac, Velika, Kaptol i Jakšić

-Komunalac i grad Požega ostvarili su sporazum s načelnicima općina te i stanovnici ostalih općina i gradova koji još uvijek nemaju svoja reciklažna dvorišta mogu ovdje dopremiti svoj otpad i kvalitetno ga zbrinuti. Riječ je o općinama Brestovac, Velika, Kaptol i Jakšić. Općine će sufinancirati kunu po stanovniku, a na ovaj način omogućit ćemo da i šira okolica Požeške doline ostane zdrava i čista – naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić pozivajući sve poslovne subjekte da na reciklažno dvorište dopreme i besplatno odlože otpad koji nastaje u procesu proizvodnje i to papir, karton i najlon u svim količinama koje posjeduju.

-Reciklažno dvorište već sada je, u vrlo kratkom vremenu, ostvarilo vrlo važan učinak, a to je da u prirodi ne završava ono što se može reciklirati, ali i ono što je opasno, a ovdje se može kvalitetno zbrinuti,” dodao je gradonačelnik, uz napomenu kako će vrlo uskoro asfaltirati prilazni put te postavljene i vidljivije oznake i table koje će građanima olakšati dolazak na reciklažno dvorište – dodao je gradonačelnik Puljašić.

[FGAL id=258286]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: