Reciklažna dvorišta rade “punom parom”: Građani se rješavaju starog namještaja, nagomilane odjeće i neispravnih kućanskih aparata

Autor: D.K.

U Reciklažno dvorište Požega do kraja rujna ove godine je odloženo gotovo 600 tona otpada. Najviše od toga je glomaznog otpada, kartonske ambalaže, odjeće, električne i elektronske opreme.

– Dnevno otpad doveze oko 30 građana. U srpnju i kolovozu bilo ih je dvostruko više, oko 60 građana dnevno – ističe Jan Neruda, djelatnik Komunalca Požega d.o.o.

Iako je reciklažno dvorište u funkciji gotovo godinu i pol, još uvijek ima onih koji otpad dovoze bez prethodnog razvrstavanja pa sam postupak predaje otpada traje duže nego što bi trebao. Pomaci nabolje ipak postoje.

– Prezadovoljan sam radom reciklažnog dvorišta. Već sam nekoliko puta dovozio stvari koje smo, čini se, bespotrebno čuvali gotovo 40 godina. Starih bilježnica i školskih knjiga, porculana, metala…svega se nakupilo – kaže nam Požežanin koji je i danas dovezao prethodno sortiran otpad pa se u krugu samog dvorišta zadržao vrlo kratko.

Veličko reciklažno dvorište u funkciji je od srpnja. I u njemu je najveća gužva bila tijekom ljeta, no posla ima svakodnevno.

– Ima dana kada mještani dovezu pune traktore otpada. Nakon vaganja i razvrstavanja odvajaju se metalni dijelovi od drvenih, sortira otpad, ako to korisnici nisu prethodno napravili, te se sav dovezeni otpad raspoređuje u za to previđeni prostor – doznajemo od Zdenka Zlomislića, djelatnika u Reciklažnom dvorištu Velika.

Reciklažna bi dvorišta uskoro trebala biti izgrađena u Kaptolu i Kutjevu. Tako će uz stanovnike Požege, Pleternice, Jakšića i Velike, mogućnost odlaganja više od 40 vrsta otpada u reciklažno dvorište, imati mještani kutjevačkog i kaptolačkog kraja.

Usluge reciklažnog dvorišta su besplatne za građane koji su korisnici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Od početka listopada otpad u reciklažna dvorišta mogu dovoziti i gospodarski subjekti za što plaćaju naknadu prema Cjeniku preuzimanja otpada u reciklažnom dvorištu za gospodarske subjekte.

Radno vrijeme reciklažnih dvorišta je od ponedjeljka do petka od 9 do 16 sati i subotom od 7 do 12 sati. Prilikom dolaska, korisnici su dužni ponijeti osobnu iskaznicu kako bi se evidentiralo zbrinjavanje otpada u reciklažno dvorište.

Izvor: Komunalac Požega d.o.o.

Komentiraj: