Razmjena mladih iz pet zemalja Europske unije

Autor: Jelenko Topić

Tera slavonica logoPOŽEGA –  Projekt razmjene mladih održati će se u Požegi od 5. do 14. kolovoza u organizaciji udruga Terra Slavonica iz Požege, koja ga je aplicirala u sklopu Erasmus + programa, a odobrila ga je Europska komisija.

Naziv projekta je “New Opportunities For Youth”, te će u projektu sudjelovati mladi iz Litve, Latvije,  Češke, Španjolske te Hrvatske, ukupno 36 sudionika. Tema razmjene je promocija poduzetništva mladih. Mladi će imati prilike da steknu znanje o osnovama poduzetništva i menadžmenta da podijele svoje iskustvo i prakse iz njihovih zemalja i da vide primjere dobre prakse u Požegi.

Cilj razmjene je da potakne mlade u Hrvatskoj da se više fokusiraju na realizaciju svojih ideja i da umjesto da čekaju posao da krenu u vlastiti biznis.

-Dobar je običaj projekt koji je financiran iz europskih programa, predstaviti lokalnoj samoupravi, što smo učinili kod gradonačelnika Požege, a osim predstavljanja projekta, ponudili smo suradnju i turističkoj zajednici Požege da našim dragim prijateljima omogućimo  bolje upoznavanje grada Požege, te ponesu sa sobom lijepe dojmove, a da putem facebooka predstave Požegu svojim prijateljima u svojoj zemlji – kaže voditelj projekta Predrag Kusić, te dodaje da je udruga Terra Slavonica apolitična, a  njene aktivnosti su usmjerene isključivo prema mladima i radu sa mladima. Predsjednik udruge je poduzetnik Jozo Gavran.

-Za naše aktivnosti nismo tražili donacije bilo od lokalne bilo od područne samouprave, projekt razmjene dobili smo koristeći vlastito znanje i vlastita financijska sredstva, a neovisno o opciji koja vodi grad Požegu, cilj nam je, između ostaloga, predstaviti grad i Požeško-slavonsku županiju kao turističku destinaciju koju vrijedi posjetiti, a nadam se da će naše napore prepoznati i ostali – dodaje Kusić.

Program Erasmus+ obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta

Također, cilj programa je poticanje mobilnosti, cjeloživotnog obrazovanja i osposobljavanja. Odlična je prilika za usavršavanje engleskog, stjecanje novih vještina, za putovanja koja mnogi mladi ne mogu sebi priuštiti

Za dobivanje  sredstava potrebno je napisati kvalitetan projekt  te je potreban višemjesečni angažman i trud, te je potrebno dosta praktičnog iskustva, poznavanje procedura i puno pokušaja i pogrešaka.

Sudjelovanje u aktivnostima erasmus plus može pomoći u daljnjoj karijeri, obogaćuje  životopis, nudi priliku odlaska na praksu i inozemstvo te daljnje usavršavanje.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: