Razgovor s čaglinskim općinskim načelnikom Daliborom Bardačem: „U maloj ali prostorno velikoj općini puno smo toga napravili“

Autor: D.K.

Dobio je mandat načelnika općine Čaglin na pola mandata na izvanrednim izborima, kada je pala općinska vlast 2015. godine. Nakon toga je na redovnim lokalnim izborima 2017. godine već u prvom krugu izbora dobio novi četverogodišnji mandat do 2021. godine.

Malo ćemo proći kroz taj mandat, vidjeti što se sve napravilo, što se još radi, te što je u planu. Podijelit ćemo i nekoliko misli koje Dalibor Bardač javno ističe kao svoju želju i misiju za stanovnike Općine Čaglin. Misija kojom se vodi općina Čaglin glasi: Osigurati svojim stanovnicima najbolje moguće uvjete života u skladu s njihovim potrebama uz održivi gospodarski razvoj i očuvanje prirodnih resursa i ljepota općine.

Dok vizija općine kaže da želimo biti poželjno mjesto za život koje će uz razvoj industrije, poduzetništva, turizma i poljoprivrede biti zaštitnik prirodnih krajobraza, kulture i povijesne baštine ovog kraja po kojima smo i danas poznati. Možda se možemo nečime pohvaliti i podičiti, reći da nešto i možda nije bilo najbolje, ali i čuti razmišljanja ljudi koji to prate sa strane i gledaju iz nekog drugog kuta, jer smatram da je najteže ocjenjivati samog sebe. Usudio bih se to usporediti s nogometnom utakmicom jer se i sam njime bavim, pa tako kad ste na terenu i igrate, mislite da igrate najbolje, mislite da sve odrađujete kako treba, ali kad pogledate snimku onda tek uvidite koliko propusta ste napravili tijekom utakmice. Ista je situacije i u ovom poslu i zato je dobro imati ljude, kolege, prijatelje sa strane koji će nam ukazati na naše propuste, kako bi poboljšali svoju igru odnosno posao koji obavljamo – ističe Dalibor Bardač nastavljajući kako se osobno trudi ukazane sagledati propuste i na njih regairati te u najvećoj mogućoj mjeri ih i otkloniti.

default

-I misija i vizija bile su nam vodilje i u ovom proteklom razdoblju, a siguran sam i u budućim projektima neophodnim za našu općinu. Rečenicu koju sam rekao i na proteklim Danima općine i Svečanim sjednicama ponovit ću i sada, a to je da vrijeme u kojem se nalazimo za Slavoniju pa tako i za Općinu Čaglin daleko je od idealnog. Nezaposlenost, odlazak mladih i obitelji sve je izraženija i to nažalost moramo kao takvo prihvatiti. Prihvatiti da, ali se ne i pomiriti već još ustrajnije i napornije raditi ne bi li na bilo koji način stvorili uvjete za njihov ostanak ili povratak onih koji su već otišli. Dakako da mi kao lokalna uprava nismo tvrtka koja bi mogla stvarati radna mjesta, ali da možemo pripomoći stvarati uvjete za to, to sigurno da i to nam je prioritetna zadaća. Svaki onaj mladi čovjek kojeg uspijemo zadržati na ovim prostorima biti će i naš uspjeh – nastavlja Bardač dodajućii druge investicije na kojima se radilo.

default

-S 120 tisuća kuna se krenulo u rekonstrukciju doma, a ukupna vrijednost radova iznosila je nešto više od 266 tisuća kuna, te nakon toga postavljena pvc stolarija vrijednosti 30 tisuća kuna. Razlika od ovih 120 kuna izdvojena je iz proračuna općine Čaglin. Početkom 4. mj. 2017.g. za radove na Dječjem vrtiću u Čaglinu iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije odobreno nam je 400 kuna, a krajem godine još 200 tisuća kuna, tako da smo izvršili radove građevinsko obrtničke i elektroinstalaterske koji su iznosili gotovo 600 tisuća kuna (parket, keramika,rasvjeta, ličenje. itd.), Ugradnju unutrašnje stolarije također je odrađena u vrijednosti nešto večoj od 285tisuća kuna te postavljanje toplinske izolacije u vrijednosti 185 kuna. Razliku od dobivenih 600 tisuća kuna općina je financirala iz vlastitog proračuna. Radove koji slijede na uređenju okoliša oko vrtića Općina Čaglin kandidirala je na natječaj Ministarstva za demograiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – rekao je načelnik Bardač dodajući i kako se krenulo s izgradnjom mrtvačnice u Ljeskovici, za čiju je izgradnju dio sredstava bio uplaćen 2013. godine, no međutim do realizacije nije došlo.

-Dogovorom između Općine Čaglin i Mršić Gradnje kojoj je bio uplaćen određeni iznos nastavljena je izgradnje i mrtvačnica je izgrađena te postavljen limeni krov – nastavlja Bardač naglašavajući kako je  u 2017. godini nastavljeno uređenje korita potoka Krajine odnosno kinetiranje korita u centru Čaglina.

-U ulici A.Stepinca u Čaglinu izvedeni su radovi u dijelu odvodnje odnosno kanalizacije, radove vršila tvrtka Niskogradnja Jurčak, financirano putem Tekije, a vrijednost radova 370 tisuća kn. Iz mjere ruralnog razvoja 7.2.2. Ulaganje u građenje nerazvrstanih cesta Općini Čaglin odobreno je 1.859.000,00 kn, za rekonstrukciju Kolodvorske ulice u Čaglinu prije par dana objavljena je javna nabava za izbor izvođača i nakon završetka procedure kreće se sa radovima – kaže načelnik Bardač ističući važnost rekostrukcije Kolodvorske ulice iz razloga jer se na kraju te ulice nalazi Dom zdravlja odnosno ambulanta, a ulica je trenutno prilično uska bez nogostupa te vrlo frekventna.

– Kad smo već kod ambulatne oni koji imalo poznaju Čaglin znaju u kakvom je ona stanju i kakvim uvjetima rade naši liječnici i stomatolog i zato smo se odlučili uz dogovor naravno sa Domom zdravlja i županijom kao osnivačem na izgradnju nove, u fazi smo ishođenja građevinske dozvole, dakle izradili smo projektnu dokumentaciju čija je vrijednost bila 86.000,00kn. Sredstva za izgradnju smo kandidirali u ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije, te u proračunu osigurali gotovo milijun kuna svojih sredstava. Vrijednost projekta bez opremanja je cca 3,5 milijuna kuna – nastavlja Bardać pojašnjavajući kako je prošle godine najavio da je s tvrtkom Komunalac d.o.o Požega i stanarima zgrada u ulici Kralja Tomislava su na energetsku obnovu prijavljena dvije zgrade, a danas mogu reći da su radovi na tim zgradama završeni i da su stanari naravno i općina koja u tim zgradama posjeduje 3 stana iznimno zadovoljni, a vrijednost radova na dvije zgrade su bili oko 700.000 kuna.

-Za šumsku cestu N. Ljeskovica-Jezero-D.Voda izradili smo Glavni projekt šumske ceste i elaborate učinkovitosti šumskih prometnica te cestu kandidirali na mjeru 4.3.3 “Ulaganje u šumsku infrastrukturu” rezultate još uvijek očekujemo a, vrijednost projekta je blizu 2 milijuna kuna – ističe Bardač o još jednom projektu te se nadovezuje i kako su za općinsku zgradu te društvene domove u Latinovcu, Kneževcu i Sapni izrađeni energetski certifikati i glavni projekti koji su kandidirani na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Načelnik Bardač se osvrnuo na još nekoliko projekata u kojima progovara o načinu financiranju što sve ima za cilj povećanje standarda života u čaglinskoj općin:

 – U suradnji sa HZZ-om Područnim uredom Požega sredinom godine zaposlene su 4 osobe na revitalizaciji javnih površina, a krajem godine još 3 osobe na preventivnim mjerama zaštite od požara i poplava. Plaće zaposlenih osoba u 100% iznosu financirao je Hrvatski zavod za zapošljavanje.

-Projektom ZAŽELI u kojem sudjelujemo sa općinama Jakšić, Kaptol, Brestovac, Velika i gradom Kutjevom vrijednom 8,5 milijuna kuna sa područja općine Čaglin bit će zaposleno 10 žena koje će voditi brigu o 60-tak starijih korisnika.

 -Najveći projekt koji bi ove godine trebao biti realiziran na području općine Čaglin je rekonstrukcija državne ceste D53 kroz Čaglin kojeg financiraju Hrvatske ceste. Njegova vrijednosti iznosi blizu 15 milijuna kuna, nedavno ja završena javna nabava za izbor izvođača te se nadam da će i radovi na tom projektu ubrzo započeti, Uz radove na cesti vršit će se radovi na dijelu odvodnje, a paralelno s tim radovima HEP odnosno Elektra Požega će vršiti rekostrukciju dijela nisonaponske mreže, dok će se općina uključiti u modernizaciju javne rasvjete, odnosno zamjenu postojećih lampi LED svjetiljkama, te na taj način smanjiti troškove potrošnje električne energije i održavanja javne rasvjete.

-Dobili smo pozitivnu odluku Agencije za plaćanje natječaja 7.1.1. Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave. Odobreni iznos je 100.000 kn za izradu Strategije razvoja poljoprivrede. – Završeno je vanjsko uređenje zgrade bivše općine u Ruševu, vrijednost radova iznosila je 69.000,00kn, radove izvodila tvrtka Antik, radovi financirani iz proračuna općine Čaglin.

-Izvršeni su radovi na zamjeni krovišta na društvenom domu u Novom Zdenkovcu, radove izvodila tvrtka Zeljko gradnja, vrijednost radova iznosila 75 tisuća kuna, financirano iz općinskog proračuna.

-Izvršeni su radovi na dječjem vrtiću koji su se odnosili na instaliranje sustava grijanja i hlađenja, radove je izvodila tvrtka H&B instalacije, vrijednost radova cca 188 tisuća kuna financirano iz proračuna općine.

-Završeni su radovi na mjesnom domu u Milanlugu (fasada, žbukanje, keramika,sanitarije itd) vrijednosti 274 kuna, te je rekonstrukcija Kolodvorske ulice u Čaglinu, radove izvodila tvrtka Niskogradnja Jurčak, vrijednost radova gotovo 1,5 milijuna kuna, 100% financirano iz mjere 7.2.2 ruralnog razvoja.

-Izvršeno je asfaltiranje ceste kroz naselje Mokreš u dužini od jednog kilometra, radove izvršila tvrtka Osijek-koteks. Uz ovo treba napomenuti da je Županijska Uprava za ceste PSŽ izvršila radove na rekonstrukciji i asfaltiranju županijske ceste od Mokreša do Dobre Vode u dužini od 2,2 km.

-Završeni su radovi na sanaciji društvenog doma u Sapni prije energetske obnove. Vrijednost radova 102.000,00kn. Nakon toga pristupilo se radovima na energetskoj obnovi iste građevine, vrijednost ti radova iznosila je 350.000,00 kn a financirani su od strane Fonda za zaštitu okoliša i općine Čaglin,  —

-Završena je izgradnja pješačkog mosta u Čaglinu, a  najveći projekt koji možda nije direktno projekt općine Čaglin ali uvelike se odnosi na općinu Čaglin je rekonstrukcija državne ceste D53 kroz Čaglin, investitor su Hrvatske ceste, vrijednost projekta je gotovo 15 milijuna kuna, u sklopu kojega će se proširiti kolnik, izgraditi pješačke staze, autobusno stajalište za 3-4 autobusa te izgraditi dio još neizgrađene kanalizacijske mreže. U suradnji s Tekijom na ovom projektu općina Čaglin sudjeluje u izradi kućnih priključaka na kanalizacijsku mrežu.

-Vanjsko uređenje Dječjeg vrtića u Čaglinu, radove izvela tvrtka Niskogradnja Jurčak, vrijednost radova iznosila 1.297.000,00 kn, a sufinancirani su sa 700.000,00 kn iz Ministarstva demografije RH.

-Za rekostrukciju šumske ceste Ljeskovica-Jezero-Dobra Voda općini Čaglin iz mjere 4.3.3 ruralnog razvoja odobreno je 2,5 milijuna kuna, provedena je nabava za izvođača i nadzor, radove je izvela tvrtka Osijek-koteks.

-Iz mjere 7.1.1. za izradu strategije poljoprivrede općina Čaglin odobreno je 100.000,00kn.

-Za odvojeno sakupljanje otpada odnosno nabavku kanti za razvrstavanje otpada iz Fonda za zaštitu okoliša odobreno je 272.000,00kn.

-Radove na energetskoj obnovi zgrade općine izvela je tvrtka L-projekt iz Rajsavca, vrijednost radova iznosi 561.000,00kn, a 430.000,00 kn odobreno je iz Fonda za zaštitu okoliša.

-U suradnji sa NK Omladincem iz Čaglina na mjeru 7.4.1 ruralnog razvoja bila je prijavljena rekstrukcija sportske građevine, sredstva su odobrena u iznosu od 1,3 milijuna, u tijeku je postupak javne nabave za izbor izvođača te se u narednom period očekuje početak radova.

-Na natječaju koji je provodio Lag-Posavina čiji je općina Čaglin član za rekostrukciju doma u Kneževcu odobreno je 174.000,00kn.

-Još jedan projekt koje je u tijeku izrada je projektne dokumentacije za uređenje područja oko Sovskog jezera- katastarska izmjera, glavni projekt kampa i kamp odmorišta, promatračnice, dječjeg igrališta. U pripremi je dokumentacija za raspisivanje nabave. Za izradu te projektne dokumentacije iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije odobreno je 400.000,00kn.

-Za rekonstrukciju ulice Vladimira Nazora u Čaglinu u kojoj se nalaze škola, dvorana i vrtić odrađen postupak javne nabave za izbor izvođača radova, vrijednost radova iznosi blizu 2,5 milijuna kuna. Radove izvodi tvrtka Niskogradnja Jurčak d.o.o., a paralelno s radovima na rekonstrukciji tvrtka Tekija d.o.o. radi na zamjeni dotrajale vodovodne mreže.

-Završeni radovi u Kolodvorskoj ulici u Čaglinu, odvojak prema nogometnom igralištu, vrijedni 621.314,31 kn a radove izvodila tvrtka Niskogradnja Marijanović.

-Za radove na kanalizacijskoj mreži u ulici Matije Gupca u Čaglinu za koje je natječaj raspisala Tekija d.o.o. izabrana je tvrtka Niskogradnja Marjanović. – Završeni su radovi na uređenju okoliša oko Mjesnog doma u Milanlugu vrijednosti 86.493,02. Radove je izvodila tvrtka Niskogradnja Marijanović.

-Tekija d.o.o je na mjeru 7.2.iz ruralnog razvoja kandidirala nabavku i ugradnju pročišćivaća otpadnih voda u Čaglinu. Vrijednost projekta je 3 milijuna kuna.

-Na mjeru 7.4.1. DVD Čaglin i općina Čaglin kandidirali su izgradnju vatrogasnog doma čija je vrijednost 4,5 milijuna kuna.

-U srpnju 2019. godine s tvrtkom Konstrukt Požega d.o.o. potpisan ugovor o nabavi radova na mjesnom domu u Kneževcu, te su krajem izvještajnog razdoblje radovi i započeli no međutim nisu završeni u roku zbog vremenskih uvjeta te je izvođaču odobren produžetak roka za izvođenje radova. Radovi koji su obuhvaćeni ugovorom su uređenje krovišta, uređenje sanitarnih čvorova, kuhinje, iskop bunara te dovod vode u sam dom, iskop septičke jame te spajanje odvoda iz sanitarnih čvorova i kuhinje u septičku jamu. Vrijednost radova prema ugovoru iznosi 212.452,75 kn.

-Započela izrada projektne dokumentacije za projekte vezane uz Sovsko jezero, gdje tvrtka Razmjer d.o.o., Zagreb vrši geodetske radove, a tvrtka 3E Projekti d.o.o. iz Zagreba radi na izradama glavnih projekata. Zbog istog projekta bilo je potrebno pokrenuti izmjene i dopune prostornog plana,te je 26.8.2019. g. potpisan i ugovor s istom tvrtkom o izradi II. izmjena i dopuna prostornog plana uređenja općine Čaglin.

-S tvrtkom Tekija d.o.o. Požega potpisan ugovor o produžetku vodovodne mreže u Migalovcima, Sapni i Ruševu te izgradnji kanalizacijske mreže u Čaglinu.

-21. srpnja 2020.potpisan Dodatak I. ugovora o sufinanciranju s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekt Izgradnja kolnika, nogostupa i voda oborinske odvodnje u ulici Vladimira Nazora u Čaglinu kojim je općini Čaglin odobreno dodatnih 100.000,00 kn.

-28. srpnja potpisan Ugovor o sufinanciranju projekta: Vanjsko uređenje i parkirne površine ambulante u Čaglinu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije kojim je općini Čaglin odobreno 150.000,00 kn.

-Nakon provedenog postupka javne nabave, 7. kolovoza 2020. potpisan Ugovor s tvrtkom Agronom d.o.o. o isporuci traktora vrijednosti 331.125,00 kn. Nabavkom ovog traktora nastojali smo podići učinkovitost i operativnost Komunalca Čaglin d.o.o. na nešto višu razinu.

-Kako bi našim stanovnicima osigurali mogućnost korištenja usluga reciklažnog dvorišta u Pleternici bez plaćanja naknade, 4. rujna 2020. godine potpisan Ugovor o korištenju reciklažnog dvorišta u Pleternici s gradom Pleternicom. Ovim Ugovorom grad Pleternica omogućuje korisnicima javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada s područja Općine Čaglin.

– 5. listopada 2020. na Svjetski dan učitelja otvorili smo vrata Dječjeg vrtića koji je ustrojen kao ustrojbena jedinica pri osnovnoj školi i koji trenutno pohađa 25 mališana.

-6. listopada potpisan je Ugovor o sufinanciranju projekta: Kupnja traktora, prikolice i malčera za komunalne djelatnosti kojim je Općini Čaglin iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odobren iznos od 130.830,00 kn.

-Nakon provedenog postupka jednostavne nabave za radove na vanjskom uređenju i parkirnim površinama ambulante u Čaglinu potpisan je ugovor s tvrtkom IKS-usluge građevinskim strojevima iz Oriovca. Vrijednost radova na vanjskom uređenju i parkirnim površinama iznosi 624.670,63 kn. Za usluge stručnog nadzora za ove radove angažirana je tvrtka Continuum d.o.o. za projektiranje, nadzor i konzalting.

-Krajem godine potpisani su ugovori za 2021 godinu i to: s Komunalcem Čaglin d.o.o. o obavljanju komunalnih poslova, s Veterinarskom stanicom u Pakracu o obavljanju poslova skloništa za životinje, s dr. Juhasom o obavljanju pripravnosti, te održan sastanak s predstavnicima OPG-ova vezan uz Program raspolaganja poljoprivrednog zemljišta i uređenja poljskih puteva.

-Značajan projekt za naše poljoprivrednike, a naša obveza izrada je Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem kojim ćemo nadam se na duže vrijeme riješiti zakup poljoprivrednog zemljišta te na taj način našim opg-ovima i poljoprivrednicima osigurati stabilnost i sigurnost. Između ostalog Općina Čaglin brine i o svojim mlađim i najmlađim stanovnicima.

-Novorođenčad sufinanciramo s po 1.000,00 kn za prvo i drugo, a sa 2.000,00 kn za svako sljedeće dijete. Igraonicu koja se održava u prostorima osnovne škole sufinanciramo s 1.500,00 kn mjesečno.

-Za našu Osnovnu školu Braće Radić svake godine izdvajamo 30-tak tisuća kuna, za učenike od 1-4 razreda osiguravamo besplatne udžbenike, financiramo plaću odgojiteljice u predškoli sa 26.000,00 kn. Trenutno stipendiramo studente sa po 600,00 kn mjesečno svih 12 mjeseci, subvencioniramo srednjoškolce, te školu plivanja za učenike 4.razreda. Također subvencioniramo prijevoz umirovljenika jednom tjedno do Požege.

-Na području općine djeluje i 10-tak udruga čiji opstanak također ovisi o financijskim sredstvima Općine pa tako za udruge u kulturi i drugim društvenim djelatnostima općine izdvaja se 90.000,00kn dok je za udruge iz domene sporta izdvaja 120 tisuća kuna godišnje. Za sustav zaštite i spašavanja gdje pripadaju i naša 4 DVD-a, Čaglin kao stožerno društvo te DVD Ljeskovica, DVD Ruševo i DVD Djedina Rijeka općina je ovih godine izdvajala gotovo 200 tisuća kuna godišnje. Vjerskim zajednicama na području općine Čaglin općina Čaglin donira se 45 tisuća kuna godišnje ili prema potrebama i više. Za socijalno ugrožene stanovnike putem jednokratnih pomoći Općina godišnje isplati 50 tisuća kuna. Kako je u općini Čaglin krajem ljeta 2017.godine ukinuta pripravnost liječnika Općinsko vijeće je donijelo odluku da Općina iz svog proračuna financira pripravnost liječnika te smo na taj način našim stanovnicima omogućili prisutnost liječnika i izvan njegovog radnog vremena i vikendom. Za pripravnost liječnika općina godišnje izdvoji 70 tisuća kuna. Uređenje poljskih puteva i nerazvrstanih cesta vršimo putem vlastitog Komunalnog poduzeća koje zapošljava 4 djelatnika. Sredstva koja izdvajamo za te dvije stavke iznose 250 tisuća kuna godišnje. Putem našeg Komunalca Čaglin d.o.o. brinemo o 30- tak groblja i 20 mrtvačnica te o velikom broju javnih površina. Naravno da se uvijek može i bolje i više, i sigurno da tome trebamo težiti, naravno da je nemoguće zadovoljiti sve apetite ali evo, smatram da sa tri djelatnika u općini odrađujemo prilično opsežan posao i nastojimo svim našim mještanima biti na usluzi.

-Moram naglasiti da općina Čaglin uz sve ovo nabrojano funkcionira bez ijedne kune kredita, da svoje obveze prema svima podmiruje u dogovorenim rokovima i naša samoodrživost sigurno neće doći u pitanje. Nije nevažno spomenuti i to da je Institut za javne financije transparentnost općinskog proračuna ocijenio ocjenom 5 te općini Čaglin za isto dodijelio priznanje. Pohvaliti se mora i porezna reforma Hrvatske vlade i ministarstva financija koji su općinama poput naše omogućili veći priljev sredstava u proračun bez kojih mnogi od ovih projekata ne bi bili provedivi. Zahvaljujem se na odličnoj suradnji svim udrugama, ustanovama, OPG-ovima, gospodarstvenicima, obrtnicima, medijima i svima onima koji su na bilo koji način pomogli ostvarenju navedenih projekata. Zahvaljujem se naravno i svojim djelatnicima, predsjedniku vijeća, svim vijećnicima na korektnom odnosu i suradnji na sjednicama vijeća, zatim mojim kolegama načelnicima i gradonačelnicima na pomoći i podršci, zahvaljujem našem županu i njegovim zamjenicima na nesebičnom zalaganju i pomoći koje sam dobio u proteklom mandatu kao načelnik općine – zaključuje Dalibor Bardač načelnik općine Čaglin.

Izvor: Čaglin.info

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88