Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Ratna stradanja u Ukrajini - pismo požeškog biskupa i poziv na solidarnost

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Biskupija PZ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Ratna stradanja u Ukrajini - pismo požeškog biskupa i poziv na solidarnost Požega.eu | Ratna stradanja u Ukrajini - pismo požeškog biskupa i poziv na solidarnost

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Biskupija PZ

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je vjernicima Požeške biskupije Pismo pod naslovom „Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati!“, u kojem ih poziva da na poticaj pape Franje molitvom, postom, pokorom i novčanim prilogom na Čistu srijedu izraze solidarnost s ratnim stradalnicima u Ukrajini. U Pismu biskup kaže:

»Poštovana braćo i sestre, dragi vjernici!
Vijesti o ratu u Ukrajini, koji je proteklih dana pokrenula Rusija, ispunjaju nas dubokom zabrinutošću za budućnost mira u Europi i svijetu te iskrenim suosjećanjem sa svima onima koji su u Ukrajini žrtve nasilja, razaranja, gubitka života, bijega iz vlastitih domova i domovine. Potresne slike stradalnika bude u nama sjećanja na stanje koje smo proživljavali u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini prije tridesetak godina, čije posljedice još uvijek osjećamo. To iskustvo snažno nas uvjerava kako rat ništa ne rješava nego nanosi veliku štetu onima koji su ga pokrenuli i onima koji su njegove žrtve. Mir nema alternative, te je potrebno sve poduzeti da on pobijedi i u Ukrajini, kako bi tamošnji žitelji bili pošteđeni daljnje patnje, ubijanja i uništavanja materijalnih dobara. I mi možemo pridonijeti da se ondje rat zaustavi i mir zavlada.
Papa Franjo potaknuo nas je da se na Čistu srijedu – Pepelnicu, 2. ožujka 2022. molitvom zauzmemo za to dragocjeno dobro. Pozivam vas, braćo i sestre, da na Čistu srijedu u svim župama Požeške biskupije Bogu mira uputimo svoje molitve, da se postom i drugim pokorničkim djelima odreknemo onoga čime nas sebičnost zarobljava, te pri svršetku svake svete mise toga dana velikodušno darujemo novčani prilog za ukrajinske ljude u nevolji. Taj novčani dar Čiste srijede bit će putem Caritasa dostavljen ukrajinskim stradalnicima, napose izbjeglicama. Moguće ga je uputiti i izravno Caritasu Požeške biskupije na bankovni račun: HR4223860021130011296 kod Podravske banke s naznakom „za žrtve stradanja u Ukrajini“. Pored toga, spominjući se izbjeglištva mnogih ljudi kod nas u vrijeme Domovinskog rata, s velikom otvorenošću srca budimo spremni primiti izbjeglice iz Ukrajine kad stignu u Hrvatsku. Svrstat ćemo se na taj način među one koje je Isus pohvalio riječima: „Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!“ (Mt 5,9). Svojim pak novčanim darom i gostoprimstvom pridružit ćemo se onima kojima je Gospodin obećao: „i bit će vam plaća velika“ (Lk 6,35).
Neka Bog primi molitvu i pokoru našu te prosvijetli savjesti pokretača rata u Ukrajini i ojača u njima odlučnost da učine sve kako bi se vratio mir. Zahvaljujem svima koji u okviru svojih mogućnosti suosjećajnim srcem nastoje pridonijeti ublažavanju ratnih nevolja onih koji su njima pogođeni. Sve vas od srca blagoslivljam i u Gospodinu pozdravljam.«Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.