“Ratarnica” domaćin stručnog skupa profesora poljoprivrede, prehrane i veterine (FOTO)

Autor: D.K.

POŽEGA – Poljoprivredno-prehrambena škola Požega, koja ove godine slavi 130 godina škole, bila je domaćin nastavnicima iz obrazovnog sektora poljoprivreda, prehrana i veterina koji su sudjelovali na stručnom skupu kojeg je organizirala Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Tako su se stručni nastavnici, koji su došli iz gotovo svih obrazovnih ustanova kontinentalne Hrvatske, Osijeka, Đakova, Vinkovaca, Vukovara, Slavobskog Broda, Varaždina, Karlovaca, Bjelovara, Križevaca i drugih gradova, imali priliku pobliže upoznati o gospodarskom značaju i potencijalu uzgoja vinove loze u Požeško-slavonskoj županiji, zaštiti autohtonosti domaćeg slavonkog kulena i njegovom putu do zaštite te marketingu i ulozi marketinga za poduzetnike.

Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega

-Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih počastila nas je održavanjem ovako značajnog državnog stručnog skupa, ovdje u našoj školi koja ove godine slavi 130 godina škole. Ovaj stručni skup i današnji program se veže na škole koje u svojim sustavima imaju obrazovanje iz poljoprivrede, prehrane i veterine. Imamo tri predavanja koja se vežu za vinogradarstvo, slavonski kulen i za marketing u poduzetništvu. Ono što ćemo ispričati i čuti na današnjem stručnom skupu u to ćemo se i u praksi uvjeriti posjetom kod proizvođača – istakla je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Grgić.

Predavanja su održale osobe od struke koje uz teoriju rade i u praksi onoga što su predavali. Mr. sc. Josip Mesić, profesor na Veleučilištu u Požegi nešto je više rekao o potencijalu uzgoja vinove loze u Požeško-slavonskoj županiji i njenom gospodarskom značaju dok je Ferdinand Troha, predavač na požeškom Veleučilištu govorio o putu zaštite autohtonosti domaćeg slavonskog kulena, koji je inače i sam proizvođač te delicije za osobne potrebe “ali u većim količinama”. Koliko je važan marketing i uloga marketinga u poduzetništvu o tome je sudionicima na skupu govorio dr. sc. Berislav Andrlić, profesor na Veleučilištu u Požegi.

Dragica Vrgoč, viša stručna savjetnica u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

Za dolazak na ovaj stručni skup je bio veliki interes koji je broj onih koji su mogli doći bio ograničen. Prema riječima Dragice Vrgoč, više stručne savjetnice u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, najvjerojatnije je da će se ovakav stručni skup ponoviti kako bi i oni drugi, koji su bili zainteresirani za tu tematiku, mogli čuti nešto više na iznad svega stručnom predavanju kako u  teoriji tako i praksi.

Sudionicima je bila zanimljiva mogućnost odlaska u realni sektor što im je omogućeno posjetom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Vjenceslava Hruške u Bjeliševcu, poznatom proizvođaču kulena i drugih suhih mesnih delicija, gdje im je dočarano kako se i na koji način kvalitetno proizvode ti proizvodi. Prilika je bila čuti kako se od samog početka odvija proces proizvodnje što su u konačnici u pušnicama i zrionici mogli vidjeti kako izgleda finalni proizvod, od kulena, kulenove seke, slanine, šunke, kobasice i dr. Za sve je bila mogućnost kušanja i degustiranja nakon čega su se mogle samo čuti visoke ocjene, kakve samo mogu priželjkivati učenici nastavnika koji su probali te slasne prije svega domaće delicije koje se kod obitelji Hruška proizvode na način kako se to nekada radilo uz manje i ne značajnije dopune u novijim tehnološkim procesima.

U daljnjem programu stručnog skupa organizirana je posjeta vinskom podrumu Veleučilišta, iznad Vetova, gdje su također svi ostali oduševljeni vrhunskom kvalitetom vinske kapljice koja im je bila ponuđena na degutaciji.

Više iz kategorije