Raskol u planinarskom društvu Sokolovac: Livak ne da pred sebe, Turković želi biti predsjednik, a članstvo najavljuje prelazak u druga društva?

Autor: D.K.

POŽEGA – O klanovima u Hrvatskom planinarskom društvu “Sokolovac” iz Požege priča se već godinama. No, raskol je očito kulminirao posljednjih tjedana pred izbornu skupštinu društva.

Od višegodišnjih članova, koji su željeli ostati anonimni, doznajemo da je društvo podijeljeno na pristalice sadašnjeg predsjednika Predraga Livaka kojem u siječnju ističe mandat i novog kandidata Višeslava Turkovića.

– Livak je oko sebe okupio uglavnom o starije članove koji su, iskreno, puno toga napravili za društvo, ali sada ne daju pred sebe i još uvijek žele preko Livaka voditi glavnu riječ u društvu. On sam i nije baš nešto napravio otkad je na čelu društva – kaže naš sugovornik te tvrdi da se zbog takvog odnosa i u zadnje vrijeme dosta loše slike o društvu Požežani učlanjuju u neka druga planinarska društva.

S druge je pak strane navodno mlađa ekipa koja želi napraviti iskorak u planinarstvu. Neki od njih podržavaju Višeslava Turkovića. Većina je, kažu nam dalje, još uvijek neodlučna jer žele pomake, ali se ne žele zamjeriti sadašnjem predsjedniku. Razmišljaju o nedolasku na skupštinu jer je glasovanje javno i to bi moglo stvoriti još veće tenzije.

– Kandidata je bilo još. Jedna dugogodišnja članica razmišljala je o kandidaturi, no kad je vidjela kakva je situacija, jednostavno s izmaknula – doznajemo od drugog sugovornika.

Na mailove članova društva došla je i poruka kandidata za predsjednika Višeslava Turkovića u kojem između ostalog kaže:
“Pošto mi neće biti omogućeno da na Izbornoj skupštini izađem pred vas i predstavim vam svoj Plan rada za budućnost društva, zbog odluke na jučerašnjoj sjednica Upravnog odbora održanoj u prostorijama društva, primoran sam da svoj Plan rada iznesem pred vas na ovaj način. Čak nije prihvaćena ni moja kandidatura na Upravnom odboru, već moram prikupiti 10 potpisa i predati ih na Izbornoj skupštini 21. siječnja 2017. godine. Svi ti pritisci su nebitni, jer ja ću potpise prikupiti i predati. Činjenica je da se mora ispoštivati statutarna procedura i mora mi se omogućiti kandidatura za predsjednika društva. Sve drugo bi bilo protuzakonito, te bi Ured državne uprave morao poništiti odluke donesene na Izbornoj skupštini”.

U nastavku navodi planove za rad društva poput liberalizacije društva, povećanje članstva i aktivnosti, otvaranje prema EU fondovima, kupovinu planinarske opreme za visokogorske uspone, stavljanja u funkciju planinarskog doma Lapjak te osposobljavanje internetske stranice društva.

Predrag Livak svoj plan i program još nije dostavio članovima, a ako na skupštini kandidatima, a time i njemu, doista ne bude omogućeno iznijeti plan rada, upitno je na temelju čega će članovi glasati.
21. siječnja, koji je ujedno i dan kada se u Požeštini slavi Vincelovo što će zasigurno prorijediti dolazak potencijalnih glasača, je vrlo blizu.

Hoće li kandidati spustiti tenzije te članovi glasovati bez pritisaka, vidjet će se. Ono što je za sada sasvim jasno jest da je raskol u društvu velik i da će, nastavi li se tako, članovi u još većem broju otići u neka susjedna društva poput veličkog Mališćaka koji je odnedavno, kažu nam planinari, posložio svoje redove, u vodstvo stavio mlade entuzijaste i funkcioniraju kao obitelj.

Jer, članovi planinarskog društva zasigurno ne žele nad glavom imati ambicije pojedinaca koji ne uvažavaju tuđe ideje i tu su zbog samopromocije, već prije svega žele planinariti, penjati nove vrhove, uživati u prirodi i dobrom društvu.

Sa sadašnjim ili novim vodstvom HPD Sokolovac jednostavno mora vratiti staru “slavu” iz vremena pohoda na Kilimanjaro, Mont Blanc ili neke druge vrhove Europe, Azije, Afrike….

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: