Rašić jedini digao glas protiv poskupljenja odvoza smeća

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Nastavno na najavu poskupljenja odvoza smeća, vijećnik u Gradskom vijeću grada Požege poslao je priopćenje za javnost, u kojem osuđuje najavljeno poskupljenje, koje objavljujemo u cijelosti:

…upozorio sam na ovo prije godinu i pol dana!

Obistinilo se moje upozoravanje na poskupljenje komunalnih usluga koje sam iznio u javnost dana 7. siječnja 2014. godine putem tiskovne konferencije oko podjele Tekije d.o.o. na Tekiju d.o.o.  i Komunalac d.o.o. (većina medija je to prenijela u svojim dnevnim izvješćivanjima).

Oko ovog problema sam redovito izvješćivao javnost, kako svoje procjene tako i činjenice koje su se s vremenom obistinile ali sam na svaki taj problem uglavnom reagirao i sa konkretnim prijedlozima kako bi zaštitio svoje sugrađane koji trpe sve veće namete u trenucima krize i slabe platežne moći.

  • Svjedoci smo činjenice da je u Komunalac d.o.o. pripalo cca. 10 miliuna kuna zadržane dobiti razdvajanjem Tekije na dvije tvrtke „Tekiju“ d.o.o. i „Komunalac“ d.o.o.

Gdje su ti novci????

  • Svjedoci smo poskupljenja vode za koju je rečeno da je „usklađivanje sa zakonskim regulativama“ ….što je uobičajena fraza za pravdanje političara oko raznih poskupljenja,
  • Svjedoci smo nedavnog poskupljenja parkirnih karata invalida za čak 500% za koje sam predložio nekoliko riješenja ovog problema i dostavio gradonačelniku, a o čemu sam izvjestio javnost putem medija,

Ovaj problem je priča za sebe jer su svi invalidi kažnjeni poradi nekoliko „lovaca u mutnom“ a tim istima je netko iz Komunalca d.o.o. (prije Tekije d.o.o.)odobravao godinama povlaštene karte na nekoliko vozila na jedno ime invalida što smatram da nije korektno,

Na stranicama grada Požege možemo vidjeti da je od  01. srpnja ove godine poskupio  odvoz smeća sa sadašnjeg iznosa 45,63 kn/mj. s PDV-om na 52,93 kn/mj. s PDV-om što je poskupljenje nepunih 20 % za građanstvo, a da nitko nije službeno obaviješten.

Temeljem dugog niza godina skupljanja dobiti u Tekiji d.o.o. logično je postaviti pitanje GDJE SU NOVCI???? ….i  jesu li povećanje cijena usluga zapravo rezultati cijena zapošljavanja nepotrebnih „kadrova“?

… ja bih pak osobno, kao ekonomista postavio pitanje ZNA LI UPRAVA (menadžment) ekonomično upravljati  uz činjenicu da je direktor Komunalca d.o.o. diplomirani inžinjer strojarstva?

Obzirom da u objavi ovog poskupljenja na stranicama grada Požege Komunalac. d.o.o. pokušava objasniti kako je ovo poskupljenje rezultat velikih investicija oko zakonom reguliranog zbrinjavanja otpada te nemogućnosti pokrivanja troškova odvoza smeća  i sl, ja kao gradski vijećnik koji pratim svaku investiciju te njeno financiranje odgovorno tvrdim da je ovo očigledno obmanjivanje javnosti jer sve zakonom regulirane standarde oko zbrinjavanja otpada koje provode jedinice lokalne samouprave financira Fond za zaštitu okoliša te fondovi EU (60 do 80 %) i to u nekoliko faza.

Ne zabravimo da u financiranju projekata zbrinjavanja otpada sudjeluju i drugi gradovi i općine suvlasnici Komunalca d.o.o. tako da takva obrazloženja poskupljenja „ne piju vode“.

Moja pitanja i prijedlozi Komunalcu d.o.o. nadalje su:

  • Kako gospodarite sa sirovinama kao što su staklo, plastika, papir i željezo., trudite li se iste prodati, …tražite li mogućnosti realizacija novih vrijednosti i ostvarivanja dobiti za tvrtku a na koncu i težnji za stabilnost cijena odvoza za svoje sugrađane koji Vas financiraju???

Moj prijedlog je da pokušate na taj način ostvarivati nove vrijednosti kako bi ZARADILI  tu razliku koju naplaćujete građanima jer za to ste plaćeni!

  • Nadalje predlažem da razmislite o najnovijim tehnologijama razgradnje otpada te proizvodnje energije putem biomase ,itekako postoje tehnologije koje se financiraju i putem fondova EU do čak 90% za ovaj vid zbrinjavanja otpada što je na „zapadu“ itekako prihvaćeno te se ovim putem vrše uštede na javnoj rasvjeti cijelog grada i okolnih naselja kao i ostalim potrošačima (škole, bolnica, vrtići i sl.)

Molim u ime svih koji teško „krpaju kraj s krajem“ da se dodatno razmisli i nađe volje i prostora za reviziju ovog poskupljenja te vrati na staru cijenu jer svi znamo da NOVCA IMA ALI JE KRIVO RASPOREĐEN.

Više iz kategorije