Radovi u sklopu projekta “Požeške bolte” u punom su zamahu

Autor: D.K.

Započeli su opsežni radovi na obnovi Gradskog muzeja Požega u sklopu kapitalnog projekta “Požeške bolte”. Za te potrebe na parkiralištu iza Gradske kuće postavljen je i veliki građevinski kran, neobičan prizor za samo središte grada.

Grad Požega nositelj je kapitalnog projekta “Požeške bolte” vrijednog 41.116.574,93 kune, a partneri su Gradski muzej Požega i Turistička zajednica grada Požege. Projekt sufinancira Europska unija i dodijeljena bespovratna sredstva iznose 33.499.999,97 kuna. Trajanje projekta je 32 mjeseca – od 15. svibnja 2019 do 15. siječnja 2022. godine.

Projektom „Požeške bolte“ je zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te unapređivanje njihove kvalitete kao i brendiranje turističkih potencijala. Primaran naglasak je na unapređenju osnovne infrastrukture i postavljanje stalnog postava Gradskog muzeja Požega koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada uz opremanje Centra za posjetitelje “Požeška kuća” kao početnog mjesta od kojeg cijela turistička priča počinje.

Gradski muzej Požega osnovan je u prosincu 1924 godine zaslugom povjesničara i istaknutog Požežanina Julija Kempfa i jedan je od najstarijih muzeja na prostoru istočne Hrvatske, a trenutno se u njemu nalazi više od 30 tisuća predmeta. Po svom tipu, Gradski muzej je zavičajni i kompleksni. Pet odjela (Arheološki, Povijesni, Povijesno-umjetnički s galerijom, Etnološki i Prirodoslovni) skrbe za oko 30- tak tisuća predmeta. U muzeju djeluju još Pedagoški, Dokumentacijski odjel, Muzejska knjižnica te Odjel za opće i tehničke poslove.

Zbog opsežnih radova Gradski muzej privremeno se nalazi u susjednoj zgradi u Ulici Matice Hrvatske, no kroz svoju povijest Muzej je promijenio nekoliko lokacija u užem dijelu grada, uključujući i prvi stalni postav u Županijskoj palači. Zalaganjem profesora Antuna Bauera Grad je kupio 1953. g. za muzej reprezentativnu baroknu trgovačku građansku kuću Krauss s početka 18. st. koja je i zaštitni znak Muzeja. Kako se povećava djelatnost i količina građe, Muzej se vremenom proširio na građansku kuću Spitzer s početka 20. stoljeća na Trgu Svetog Trojstva, te građansku kuću s početka 20. stoljeća u ulici Matice Hrvatske. Kroz posljednjih petnaestak godina Muzej je promijenio čak sedam privremenih verzija stalnog postava, pokušavajući u trošnom prostoru pronaći najadekvatnije mjesto za prezentaciju povijesne i kulturne vrijednosti Požege i Požeštine.

Kao kulturna konstanta Grada Požege i Požeštine, poslije više od osamdeset godina Gradski  muzej u Požegi na pragu je realizacije velikog, sveobuhvatnog stalnog postava na oko 1 690 m2, koji kompleks od tri reprezentativne zgrade u srcu grada kružnim tokom povezuje kroz četiri etaže zanimljivom muzeološkom koncepcijom.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88