Radovi na uređenju Gradskog muzeja /FOTO/

Autor: S.P.

Projekt Požeške bolte ukupne je vrijednosti 41 milijun kuna, a primaran naglasak je na kompletnoj rekonstrukciji zgrade i postavljanju stalnoga postava Gradskoga muzeja Požega koji predstavlja središnje mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada.

Požeške bolte jedan su od najznačajnijih projekata Grada Požege, ukupne vrijednosti 41.116.574,93 kn, pri čemu bespovratna sredstva iz europskih fondova iznose 33.499.999,97 kn. Partneri na projektu su Gradski muzej Požega i Turistička Zajednica Grada Požege, a projektom je zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te unapređivanje njihove kvalitete, kao i brendiranje turističkih potencijala.Primaran naglasak je na unapređenju osnovne infrastrukture i postavljanje stalnog postava Gradskog muzeja Požega koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada.

Gradski muzej Požega osnovan je u prosincu 1924 godine zaslugom povjesničara i istaknutog Požežanina Julija Kempfa i jedan je od najstarijih muzeja na prostoru istočne Hrvatske, a trenutno se u njemu nalazi više od 30 tisuća predmeta. Po svom tipu, Gradski muzej je zavičajni i kompleksni. Pet odjela (Arheološki, Povijesni, Povijesno-umjetnički s galerijom, Etnološki i Prirodoslovni) skrbe za oko 30- tak tisuća predmeta. U muzeju djeluju još Pedagoški, Dokumentacijski odjel, Muzejska knjižnica te Odjel za opće i tehničke poslove.

Zbog opsežnih radova Gradski muzej privremeno se nalazi u susjednoj zgradi u Ulici Matice Hrvatske, no kroz svoju povijest Muzej je promijenio nekoliko lokacija u užem dijelu grada, uključujući i prvi stalni postav u Županijskoj palači. Zalaganjem profesora Antuna Bauera Grad je kupio 1953. g. za muzej reprezentativnu baroknu trgovačku građansku kuću Krauss s početka 18. st. koja je i zaštitni znak Muzeja. Kako se povećava djelatnost i količina građe, Muzej se vremenom proširio na građansku kuću Spitzer s početka 20. stoljeća na Trgu Svetog Trojstva, te građansku kuću s početka 20. stoljeća u ulici Matice Hrvatske. Kroz posljednjih petnaestak godina Muzej je promijenio čak sedam privremenih verzija stalnog postava, pokušavajući u trošnom prostoru pronaći najadekvatnije mjesto za prezentaciju povijesne i kulturne vrijednosti Požege i Požeštine.

Kao kulturna konstanta Grada Požege i Požeštine, poslije više od osamdeset godina Gradski muzej u Požegi na pragu je realizacije velikog, sveobuhvatnog stalnog postava na oko 1 690 m2, koji kompleks od tri reprezentativne zgrade u srcu grada kružnim tokom povezuje kroz četiri etaže zanimljivom muzeološkom koncepcijom.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek