Radovi na istraživanju vodocrpilišta značajni za cijelu Požeštinu

Autor: D.K.

TREŠTANOVCI – S ciljem pronalaženja dodatnih količina vode za vodoopskrbu Požeštine Tekija d.o.o. i Hrvatske vode tijekom 2014. i 2015. godine provode opsežne vodo istražne radove na više lokacije. Istražni radovi se provode na više lokacija i to na širem području Striježevice, Tisovca, na području Papuka i širem području između naselja Alaginci – Alilovci – Ramanovci – Treštanovci.

Na području između naselja Alaginci – Alilovci – Ramanovci – Treštanovci provedena su geofizicka istraživanja i istražna bušenja, na kojoj je izvedno pet istražnih bušotina. Rezultati iz ovih faza istraživanja pokazuju izuzetnu perspektivnost ovog područja za izgradnju budućeg vodocrplišta. Blizina vodoopskrbnih cjevovoda i centralni položaj u odnosu na potrošače ovu lokaciju čini još perspektivnijom.

Gradonačelnik Požege Vedran Neferović

-Na ovom području tvrtka Tekija izvodi istražne radove vrijedne 850 tisuća kuna. To je projekt koji se ne tiče samo grada Požege već i područja općina Kaptola i Jakšića. S obzirom da su ovi cjevovodi u blizini nadamo se da na ovom području možemo u budućnosti imati sigurno crpilište vodom za opskrbu stanovništva što je veoma bitno. Znamo kolika je danas uloga vodoopskrbe a bitno je da Požeština u onim sušnim mjesecima ne ostaje bez vode. Radove financiraju, u iznosu od 80%, Hrvatske vode a preostalih 20% tvrtka Tekija – rekao je gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

Ante Kolić direktor Tekije d.o.o.

Ako crpilište na tom području bude u punoj funkciji opskrbljivat će vodom cijelu Požeštinu, kako okolne općine, Kaptol i Jakšić tako i područje prema Pleternici, ali i Brestovcu.

-Razvojem novih crpilišta na novim područjima osiguravamo pouzanost vodoopskrbnog sustava opskrbe potrošača s vodom širenjem na druga područja. Znamo svi skupa da su veća crpilišta sklona zagađenjima a ovakvim načinom s novim crpilištima možemo dobiti kvalitetnu i pitku vodu. Ovo su radovi koji se rade dugoročno, rade se možda sporije zbog čega su i skuplji – rekao je Ante Kolić direktor Tekije d.o.o.

Istražni radovi doprinose pronalasku kvalitetne vode čime se pronalaze i mjesta na kojima ima dovoljnih količina vode. U Požeštini za sada ima dovoljno pitke vode ali se zbog budućnosti gleda korak unaprijed kako bi opskrba bila sigurnija za buduće generacije.

Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević

-Osvrtom na unazad desetak godina možemo samo reći da općina Jakšić i nije imala vodoopskrbu, koristili su se bunari za koje smo i znali da su zagađeni. I ova vodoopskrba je uz odvodnju koja je pokrivena na ovom području biti od izuzetne važnosti.  Prije smo imali samo jedan smjer dostave vode, sada ih imamo četiri – rekao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Za potvrdu rezultata prethodnih istraživanja izvest ce se dva (2) probno-eksploatacijska zdenca i provesti će se njihovo ispitivanje s ciljem utvrđivanja hidrogeoloških značajki vodonosnika, maksimalne izdašnosti zdenaca u sušnom razdoblju i kakvoća podzemne vode buduceg vodocrpilišta. Na temelju ispitivanja u sušnom razdoblju utvrditi će se mogućnosti zahvaćanja dodatnih količina podzemne vode zadovoljavajuće kakvoće.

Načelnik općine Kaptol Mile Pavičić

-Radosni smo što se rade ovi vodo istražni radovi, a koliko se već može vidjeti pokazuju se izvjesne količine vode. Svakako je uz vodovodnu mrežu osigurati i dovoljne količine vode. Mi smo u prijašnjim godinama imali problema s opskrbom vode, ali se kontinuiranim radom Tekije taj problem riješio – naglasio je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

Predviđena dubina probno-eksploatacijskih zdenaca na lokaciji Alaginci – Alilovci – Ramanovci – Treštanovci je 35 i 38 metara. Uz planiranu vrijednost radova u iznosu od 855 tisuća kuna ukupna vrijednost planiranih
vodoistražnih radova u 2015. godini za cijelo podrucje Požeštine je 2,8 milijuna kuna.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot