Radovi na istraživanju vodocrpilišta značajni za cijelu Požeštinu

Autor: D.K.

TREŠTANOVCI – S ciljem pronalaženja dodatnih količina vode za vodoopskrbu Požeštine Tekija d.o.o. i Hrvatske vode tijekom 2014. i 2015. godine provode opsežne vodo istražne radove na više lokacije. Istražni radovi se provode na više lokacija i to na širem području Striježevice, Tisovca, na području Papuka i širem području između naselja Alaginci – Alilovci – Ramanovci – Treštanovci.

Na području između naselja Alaginci – Alilovci – Ramanovci – Treštanovci provedena su geofizicka istraživanja i istražna bušenja, na kojoj je izvedno pet istražnih bušotina. Rezultati iz ovih faza istraživanja pokazuju izuzetnu perspektivnost ovog područja za izgradnju budućeg vodocrplišta. Blizina vodoopskrbnih cjevovoda i centralni položaj u odnosu na potrošače ovu lokaciju čini još perspektivnijom.

Gradonačelnik Požege Vedran Neferović

-Na ovom području tvrtka Tekija izvodi istražne radove vrijedne 850 tisuća kuna. To je projekt koji se ne tiče samo grada Požege već i područja općina Kaptola i Jakšića. S obzirom da su ovi cjevovodi u blizini nadamo se da na ovom području možemo u budućnosti imati sigurno crpilište vodom za opskrbu stanovništva što je veoma bitno. Znamo kolika je danas uloga vodoopskrbe a bitno je da Požeština u onim sušnim mjesecima ne ostaje bez vode. Radove financiraju, u iznosu od 80%, Hrvatske vode a preostalih 20% tvrtka Tekija – rekao je gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

Ante Kolić direktor Tekije d.o.o.

Ako crpilište na tom području bude u punoj funkciji opskrbljivat će vodom cijelu Požeštinu, kako okolne općine, Kaptol i Jakšić tako i područje prema Pleternici, ali i Brestovcu.

-Razvojem novih crpilišta na novim područjima osiguravamo pouzanost vodoopskrbnog sustava opskrbe potrošača s vodom širenjem na druga područja. Znamo svi skupa da su veća crpilišta sklona zagađenjima a ovakvim načinom s novim crpilištima možemo dobiti kvalitetnu i pitku vodu. Ovo su radovi koji se rade dugoročno, rade se možda sporije zbog čega su i skuplji – rekao je Ante Kolić direktor Tekije d.o.o.

Istražni radovi doprinose pronalasku kvalitetne vode čime se pronalaze i mjesta na kojima ima dovoljnih količina vode. U Požeštini za sada ima dovoljno pitke vode ali se zbog budućnosti gleda korak unaprijed kako bi opskrba bila sigurnija za buduće generacije.

Načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević

-Osvrtom na unazad desetak godina možemo samo reći da općina Jakšić i nije imala vodoopskrbu, koristili su se bunari za koje smo i znali da su zagađeni. I ova vodoopskrba je uz odvodnju koja je pokrivena na ovom području biti od izuzetne važnosti.  Prije smo imali samo jedan smjer dostave vode, sada ih imamo četiri – rekao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

Za potvrdu rezultata prethodnih istraživanja izvest ce se dva (2) probno-eksploatacijska zdenca i provesti će se njihovo ispitivanje s ciljem utvrđivanja hidrogeoloških značajki vodonosnika, maksimalne izdašnosti zdenaca u sušnom razdoblju i kakvoća podzemne vode buduceg vodocrpilišta. Na temelju ispitivanja u sušnom razdoblju utvrditi će se mogućnosti zahvaćanja dodatnih količina podzemne vode zadovoljavajuće kakvoće.

Načelnik općine Kaptol Mile Pavičić

-Radosni smo što se rade ovi vodo istražni radovi, a koliko se već može vidjeti pokazuju se izvjesne količine vode. Svakako je uz vodovodnu mrežu osigurati i dovoljne količine vode. Mi smo u prijašnjim godinama imali problema s opskrbom vode, ali se kontinuiranim radom Tekije taj problem riješio – naglasio je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

Predviđena dubina probno-eksploatacijskih zdenaca na lokaciji Alaginci – Alilovci – Ramanovci – Treštanovci je 35 i 38 metara. Uz planiranu vrijednost radova u iznosu od 855 tisuća kuna ukupna vrijednost planiranih
vodoistražnih radova u 2015. godini za cijelo podrucje Požeštine je 2,8 milijuna kuna.

Više iz kategorije