Radovi na Domu hrvatskih veterana u Lipiku u punom jeku (FOTO)

Autor: M.B.

IMG_5173LIPIK – Radovi na izgradnji i rekonstrukciji Doma hrvatskih veterana u Lipiku, najvećem gradilištu na cijelom lipičko-pakračkom području u punom su zamahu, a obilasku radova te unutrašnjosti kompleksa svjedočili smo 4. veljače u društvu ravnatelja Doma hrvatskih veterana Zvonimira Kalčika, inženjera gradilišta Zdravka Martića te gradonačelnika Lipika Vinka Kasane i direktora Lipičke razvojne agencije Dejana Iličića.

-Osim građevinskih radova koji se vide u Lipiku, mi paralelno pripremamo pravilnike i programe koji će se provoditi unutar samog doma, u bližoj budućnosti krećemo s tim i naravno očekujemo tu i suradnju s braniteljskim udrugama s lipičkog i pakračkog područja- rekao je ravnatelj Doma hrvatskih veterana Zvonimir Kalčik.

Cijeli projekt je namijenjen za braniteljsku populaciju te je za očekivati da će on zaživjeti na zadovoljstvo svih onih kojima je skrb u takvom objektu neophodna.

-Građevinski radovi bi trebali biti gotovi 1. travnja, s tim da postoje još i određene aktivnosti vezane za ishođenje uporabne dozvole tako da očekujem da bi prvi korisnici mogli 1. lipnja ući u dom- ističe Kalčik te dodaje kako je zadovoljan dosadašnjim tijekom radova, izvođačem te nadzorom koji je isto kvalitetan i na sve eventualne greške upozorava pravovremeno.

Komentirali su prisutni kako se radi o objektu visoke A kategorije gdje se postojeći objekt renovira na najbolji mogući način s naglaskom na energetsku učinkovitost i smanjene režijske troškove. Pri obilasku vidljivo je kako se nekadašnji Hotel Lipa nije samo kozmetički uredio već je gotovo u potpunosti «iskružen» s provedenim novim instalacijama, u skladu s današnjim standardima u graditeljstvu te sustavima protupožarne i druge zaštite u zgradarstvu.

O trenutnom stanju građevinskih radova glavni inženjer gradilišta Zdravko Martić rekao je kako je izgradnja nove zgrade u fazi drugog kata te da uskoro kreću s potkrovljem, a samim time čim se završe radovi u postojećoj zgradi bit će gotova konstrukcija nove zgrade na kojoj kreću završni radovi.

-U starom objektu mijenjana je kompletna ovojnica, stavljali smo toplinsku izolaciju na svim vanjskim zidovima zgrade debljine 15 cm mineralne vune koja se oblaže iznutra zato što je samo pročelje postojeće zgrade konzervatorski zaštićeno. Samim time i drveni prozori postojeće zgrade su zamijenjeni s troslojnim staklom i puno boljom zahtijevanom toplinskom učinkovitošću – rekao je inženjer Martić.

Zadovoljan viđenim gradonačelnik Lipika Vinko Kasana rekao je kako kao lokalna samouprava nisu direktno uključeni u samu gradnju, ali su itekako uključeni od prvog dana u ovaj pilot projekt u Hrvatskoj – prvog Doma hrvatskih veterana.

-Kad se vratim unazad dvije godine kad smo počeli ovaj projekt pripremati nismo ni mislili da će biti u ovakvom obimu već je namjera bila od jednog hotela koji je bio u polu-raspadnutom stanju napraviti nešto za branitelje – istakao je Kasana, pohvalivši suradnju s Ministarstvom branitelja s naglaskom kako će svim time branitelji dobiti ono što i zaslužuju.

Dom hrvatskih veterana jedna je od najvrjednijih lokacija u Lipiku. Razumljivo je da se sve to gleda i kao gospodarski projekt putem kojeg će direktno biti zaposleno 15 do 20 ljudi, a uz to bit će i indirektno posla putem outsourcing-a na određenim poslovima.

-Zahvaljujemo gradu Lipiku i gradonačelniku što su uvijek spremni pomoći i primjer ove suradnje lokalne zajednice i Države je za svaku pohvalu. Vjerujem kad bi bilo više ovakvih primjera da bi tako i puno više projekata napravili u državi – zaključio je ravnatelj Kalčik nakon obilaska gradilišta.

Više iz kategorije