Radi se na poboljšanju sustava zajedničkog grijanja

Autor: D.K.

POŽEGA – Oko problematike zajedničkog grijanja u naselju Babin Vir veće se duže vrijeme razgovara i pokušava izaći najbolje moguće rješenje. Tako je između predstavnika grada Požege, tvrtke Komunalac Požega i predstavnika suvlasnika stanara održano nekoliko sastanaka na kojemu su doneseni određeni zaključci.

-Dogovoreno je da će Komunalac Požega naručiti i izraditi snimanje postojećeg stanja i studiju energetske učinkovitosti sustava grijanja u Babinom Viru te da će izvršiti rekonstrukciju dijela toplovoda i toplinske podstanice V. Radauša 10-12 – naglašava direktor Komunalca Anto Bekić.

Komunalac je uz suglasnost Grada Požege kandidirao projekt prema Fondu za zaštitu okoliša za sufinanciranje projektne dokumentacije u iznosu od 40 % koji odgovor od Fonda očekuju.

-U tijeku su radovi na rekonstrukciji dotrajalog dijela toplovoda u sustavu zajedničkog grijanja u Babinom viru između kotlovnice M. Krleže i stambene zgrade V. Radauša 10-12  u dužini od cca 70 m starijeg od 30 godina. To je detektirano kao mjesto velikih toplinskih gubitaka. Postojeće cijevi toplovoda zamjenjuju se novim predizoliranim čeličnim cijevima pri čemu će se značajno smanjiti gubici toplovodnog sustava, a također i povećati sigurnost sustava – pojašnjava Bekić

Vrijednost investicije se procjenjuje na cca 100.000 kn, a završetak radova bi trebao završiti unutar deset dana. Osim već započetih radova u tijeku je rekonstrukcija toplinske podstanice u stambenoj zgradi V. Radauša 10-12, koja je neophodna zbog kvalitetnijeg i sigurnijeg rada sustava grijanja za što će trebati izdvojiti dodatnih 25 tisuća kuna s rokom završetka do 20. kolovoza. Intenzivno se radi i na sanaciji curenja kotlova u obje kotlovnice gdje će trebati kemijsko čišćenje kotlova i eventualno zavarivanje mjesta propuštanja.

Uz planove rekonstrukcije sustava paralelno se intenzivno radilo na izradi prijedloga ugovora o potrošnji toplinske energije između tvrtke Komunalac Požega d.o.o., kao kupca toplinske energije, i vlasnika samostalnih uporabnih cjelina, kao krajnjih kupaca.

-Ovih je dana u tijeku potpisivanje ugovora kako bi se na  najbolji način regulirali odnosi između dviju strana po svim općim, tehničkim i financijskim pitanjima. Najvažnije je za istaći da se cijena usluge u ukupnosti ne mijenja, mijenja se samo struktura cijene. Uvidom u rad ostalih sličnih tvrtki razvidno je da su cijene grijanja u zatvorenim toplinskim sustavima (kao u Babinom Viru) jedne od najnižih u Republici Hrvatskoj – zaključuje Anto Bekić direktor tvrtke Komunalac Požega.

Iz Komunalca Požega naglašavaju da će i dalje nastojati raditi na daljnjem unapređivanju sustava grijanja zbog povećanja njegove učinkovitosti i svođenja gubitaka sustava na prihvatljivu mjeru čime bi se stvarali uvjeti za smanjenje gubitaka poslovanja u ovoj djelatnosti, te kako se ne bi moralo ići na povišenje cijena toplinske energije.

Više iz kategorije