Radi se na poboljšanju sustava zajedničkog grijanja

Autor: D.K.

POŽEGA – Oko problematike zajedničkog grijanja u naselju Babin Vir veće se duže vrijeme razgovara i pokušava izaći najbolje moguće rješenje. Tako je između predstavnika grada Požege, tvrtke Komunalac Požega i predstavnika suvlasnika stanara održano nekoliko sastanaka na kojemu su doneseni određeni zaključci.

-Dogovoreno je da će Komunalac Požega naručiti i izraditi snimanje postojećeg stanja i studiju energetske učinkovitosti sustava grijanja u Babinom Viru te da će izvršiti rekonstrukciju dijela toplovoda i toplinske podstanice V. Radauša 10-12 – naglašava direktor Komunalca Anto Bekić.

Komunalac je uz suglasnost Grada Požege kandidirao projekt prema Fondu za zaštitu okoliša za sufinanciranje projektne dokumentacije u iznosu od 40 % koji odgovor od Fonda očekuju.

-U tijeku su radovi na rekonstrukciji dotrajalog dijela toplovoda u sustavu zajedničkog grijanja u Babinom viru između kotlovnice M. Krleže i stambene zgrade V. Radauša 10-12  u dužini od cca 70 m starijeg od 30 godina. To je detektirano kao mjesto velikih toplinskih gubitaka. Postojeće cijevi toplovoda zamjenjuju se novim predizoliranim čeličnim cijevima pri čemu će se značajno smanjiti gubici toplovodnog sustava, a također i povećati sigurnost sustava – pojašnjava Bekić

Vrijednost investicije se procjenjuje na cca 100.000 kn, a završetak radova bi trebao završiti unutar deset dana. Osim već započetih radova u tijeku je rekonstrukcija toplinske podstanice u stambenoj zgradi V. Radauša 10-12, koja je neophodna zbog kvalitetnijeg i sigurnijeg rada sustava grijanja za što će trebati izdvojiti dodatnih 25 tisuća kuna s rokom završetka do 20. kolovoza. Intenzivno se radi i na sanaciji curenja kotlova u obje kotlovnice gdje će trebati kemijsko čišćenje kotlova i eventualno zavarivanje mjesta propuštanja.

Uz planove rekonstrukcije sustava paralelno se intenzivno radilo na izradi prijedloga ugovora o potrošnji toplinske energije između tvrtke Komunalac Požega d.o.o., kao kupca toplinske energije, i vlasnika samostalnih uporabnih cjelina, kao krajnjih kupaca.

-Ovih je dana u tijeku potpisivanje ugovora kako bi se na  najbolji način regulirali odnosi između dviju strana po svim općim, tehničkim i financijskim pitanjima. Najvažnije je za istaći da se cijena usluge u ukupnosti ne mijenja, mijenja se samo struktura cijene. Uvidom u rad ostalih sličnih tvrtki razvidno je da su cijene grijanja u zatvorenim toplinskim sustavima (kao u Babinom Viru) jedne od najnižih u Republici Hrvatskoj – zaključuje Anto Bekić direktor tvrtke Komunalac Požega.

Iz Komunalca Požega naglašavaju da će i dalje nastojati raditi na daljnjem unapređivanju sustava grijanja zbog povećanja njegove učinkovitosti i svođenja gubitaka sustava na prihvatljivu mjeru čime bi se stvarali uvjeti za smanjenje gubitaka poslovanja u ovoj djelatnosti, te kako se ne bi moralo ići na povišenje cijena toplinske energije.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot