Rad na (ne)viđeno ili kako što bolje iskoristiti radnika!?

POŽEGA – Dolaskom novog vlasnika u nekadašnju Slogu d.d., danas Armanos studio d.o.o. tamošnji su radnici mislili da za njih dolaze bolja vremena, te da će redovito primati plaću za svoj rad što u zadnjim godinama u Slogi nije bio slučaj.

Sve je kratko potrajalo, došao je novi vlasnik i direktor, a počelo se sa novim režimom upravljanja, možda bi se moglo reći i strahovladom.

 

Javilo nam se unazad kraćeg vremena nekoliko radnika Armanos studija i prepričavaju kako je situacija postala nepodnošljiva. Primaju redovitu plaću, ali se pitaju kakvu jer veliki broj zaposlenika ima mnogo prekovremenih sati, a nitko niti da se našali da to plati. Oni koji su bili glasniji i pobunili se oko prekovremenog rada istovremeno im je uslijedio izvanredni otkaz o čemu su nas radnici također kontaktirali i puno toga ispričali.

Radnici su u velikom strahu za svoju egzistenciju zbog čega šute i rade, a možemo se pitati dokle tako. Koliko zapravo radnici smiju prekovremeno raditi? Mogu li sve to fizički izdržati? Na ta bi pitanja nadležne inspekcije što prije trebale dati odgovor i utvrditi ima li i kakvih nepravilnosti u radu nekadašnje Sloge danas tvrtke Armanos studija.

Kako nam prepričavaju neki radnici prekovremeni sati im se ne plaćaju u što smo se mi htjeli uvjeriti i kontaktirali smo prije 20-ak dana direktora Franju Horvata koji je odbio zatraženi susret i nije želio ništa reći nadodavši da se radi po zakonu te su radnici imali priliku koristiti godišnji odmor čega prije nije bilo, te da se prekovremeni rad plaća.

 

S jedne strane radnici progovaraju kako ne vide plaćene prekovremene sate, a poslodavac tvrdi da ih plaća. Tko je tu u pravu i koji bi radnik s tim išao do kraja da dokaže kako se radi za sada je teško utvrditi.

Svakako bi trebalo vidjeti kako se vode tzv. šihterice u kojima bi trebalo stajati kada je radnik došao na posao, te kada je završio s poslom.

Kao jedan od primjera možemo navesti proteklu subotu. Radnici su došli raditi u 8 sati, a s poslom su završili oko 23 sata. Postoji li zakonsko uporište u svemu tome da radnici moraju raditi neprekidno gotovo 16 sati, a prethodni dan su neki od njih, kako su nam rekli radili više od 12 sati.

Jedan nam radnik naglašava kako radi više od osam sati svaki dan i svaku subotu. Radio je neprekidno šest subota za redom. Da su mu plaćeni prekovremeni sati on to ne vidi na svojoj platnoj listi. Javno da istupi i sve kaže strah ga je jer bih odmah dobio otkaz poput nekih radnika koji su u tim pogonima radili više od 20, a neki i 30 godina.

Da li će i tko nešto po tom pitanju poduzeti i na koji će način moći utvrditi eventualne nepravilnosti teško je reći, ali doznajemo da je inspekcija prije nešto manje od godinu dana utvrdila određene nepravilnosti, da je na iste ukazala, a što se u konačnici provelo i dogodilo, te da li je po tom pitanju nešto poduzeto za sada je nepoznanica do koje ćemo nastojati doći u slijedećem razdoblju.

Žalosno je u svakom slučaju da ovako moramo pisati o nekad uglednom požeškom poduzeću sa tradicijom dužom od pola stoljeća, koje je imalo tri proizvodna pogona u Požegi, Kutjevu i Pleternici sa više od tisuću radnika, te izvozne rezultate, da bi danas imala svega nešto više od stotinjak radnika.

0 Comment