Rad na (ne)viđeno ili kako što bolje iskoristiti radnika!?

Autor: D.K.

POŽEGA – Dolaskom novog vlasnika u nekadašnju Slogu d.d., danas Armanos studio d.o.o. tamošnji su radnici mislili da za njih dolaze bolja vremena, te da će redovito primati plaću za svoj rad što u zadnjim godinama u Slogi nije bio slučaj.

Sve je kratko potrajalo, došao je novi vlasnik i direktor, a počelo se sa novim režimom upravljanja, možda bi se moglo reći i strahovladom.

 

Javilo nam se unazad kraćeg vremena nekoliko radnika Armanos studija i prepričavaju kako je situacija postala nepodnošljiva. Primaju redovitu plaću, ali se pitaju kakvu jer veliki broj zaposlenika ima mnogo prekovremenih sati, a nitko niti da se našali da to plati. Oni koji su bili glasniji i pobunili se oko prekovremenog rada istovremeno im je uslijedio izvanredni otkaz o čemu su nas radnici također kontaktirali i puno toga ispričali.

Radnici su u velikom strahu za svoju egzistenciju zbog čega šute i rade, a možemo se pitati dokle tako. Koliko zapravo radnici smiju prekovremeno raditi? Mogu li sve to fizički izdržati? Na ta bi pitanja nadležne inspekcije što prije trebale dati odgovor i utvrditi ima li i kakvih nepravilnosti u radu nekadašnje Sloge danas tvrtke Armanos studija.

Kako nam prepričavaju neki radnici prekovremeni sati im se ne plaćaju u što smo se mi htjeli uvjeriti i kontaktirali smo prije 20-ak dana direktora Franju Horvata koji je odbio zatraženi susret i nije želio ništa reći nadodavši da se radi po zakonu te su radnici imali priliku koristiti godišnji odmor čega prije nije bilo, te da se prekovremeni rad plaća.

 

S jedne strane radnici progovaraju kako ne vide plaćene prekovremene sate, a poslodavac tvrdi da ih plaća. Tko je tu u pravu i koji bi radnik s tim išao do kraja da dokaže kako se radi za sada je teško utvrditi.

Svakako bi trebalo vidjeti kako se vode tzv. šihterice u kojima bi trebalo stajati kada je radnik došao na posao, te kada je završio s poslom.

Kao jedan od primjera možemo navesti proteklu subotu. Radnici su došli raditi u 8 sati, a s poslom su završili oko 23 sata. Postoji li zakonsko uporište u svemu tome da radnici moraju raditi neprekidno gotovo 16 sati, a prethodni dan su neki od njih, kako su nam rekli radili više od 12 sati.

Jedan nam radnik naglašava kako radi više od osam sati svaki dan i svaku subotu. Radio je neprekidno šest subota za redom. Da su mu plaćeni prekovremeni sati on to ne vidi na svojoj platnoj listi. Javno da istupi i sve kaže strah ga je jer bih odmah dobio otkaz poput nekih radnika koji su u tim pogonima radili više od 20, a neki i 30 godina.

Da li će i tko nešto po tom pitanju poduzeti i na koji će način moći utvrditi eventualne nepravilnosti teško je reći, ali doznajemo da je inspekcija prije nešto manje od godinu dana utvrdila određene nepravilnosti, da je na iste ukazala, a što se u konačnici provelo i dogodilo, te da li je po tom pitanju nešto poduzeto za sada je nepoznanica do koje ćemo nastojati doći u slijedećem razdoblju.

Žalosno je u svakom slučaju da ovako moramo pisati o nekad uglednom požeškom poduzeću sa tradicijom dužom od pola stoljeća, koje je imalo tri proizvodna pogona u Požegi, Kutjevu i Pleternici sa više od tisuću radnika, te izvozne rezultate, da bi danas imala svega nešto više od stotinjak radnika.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot