Pustoš na jakšićkim ribnjacima: Zbog bakterije uništeno gotovo 7 tona ribe, šteta veća od 150 tisuća kuna /FOTO/

Autor: Požega.EU

JAKŠIĆ – Gotovo četiri tone ribe iz jakšićkog ribnjaka mora se uništiti. Naime, nakon što se u lipnju u prvom ribnjaku dogodio veliki pomor ribe kada je uginulo oko 3,5 tone ribe, ovaj su puta ribiči sami ispustili jezero.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

– Nakon pomora ribe koji smo imali u lipnju, inspektor je naložio da se ispust i drugi ribnjak površine oko dva hektara. Iako u njemu bakterija nije pronađena, moramo to napraviti jer su ribnjaci jedan do drugoga i prijetila je opasnost da se zarazi i riba u drugom ribnjaku. Sva riba je utovarena u kontejnere i bit će odvezena u Agroproteinku u Ivanić Grad na spaljivanje – pojasnio nam je Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić.

U ribnjaku je bilo riba svih vrsta, a najveći je primjerak som od 52 kilograma koji svjedoči o kakvim se ribnjacima radilo u kojeg su mnogi zaljubljenici u ribolov i članovi jakšičkog ŠRD Slavonac godinama ulagali puno truda.

Đuro Makarević predsjednik Ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije

– Šteta se procjenjuje na oko 150 tisuća kuna. Svi smo očajni i sve nam to teško pada, još uvijek smo nevjerici. Preteško je gledati ovakve prozore – dodaje Đuro Makarević predsjednik Ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije.

Nakon ispuštanja slijedi dezinficiranje ribnjaka živim vapnom nakon čega moraju ostati prazni najmanje šest tjedana. Slijedi ponovno punjenje vodom te pomlađivanje, a da bi ribnjaci kojim upravlja ŠRD “Slavonac” bili kao nekad, trebat će najmanje pet godina.

Jakšićki ribiči nikada nisu doživjeli ovako što u gotovo 35 godina od kada su ribnjaci uređeni, no drugog rješenja, nažalost, ovaj put nije bilo.

– Dogodio splet nekoliko faktora: visoke temperature, nedostatak kisika i veće količine ribe. Sve je to pogodovalo razvoju bakterije koja nije štetna za ljude, ali se zaražena riba mora odstraniti. Čak i u ovakvom slučaju gdje bakterija nije pronađena baš u tom ribnjaku, zbog blizine drugog ribnjaka u kojem se dogodio pomor, moralo se pribjeći ovakvom rješenju – zaključuje na kraju Kovačević.

Ribiči su na terenu već drugi dan, a tijekom današnjega će biti napravljeni zapisnici nakon čega dolazi novi početak za jakšićke, ali i brojne druge ribiče koji su dolazili na ove ribnjake.

Ovaj sadržaj i bilo koje druge usluge na portalu pozega.eu zaštićeni su autorskim pravima. Ne smiju se reproducirati, distribuirati i preuzimati na bilo koji način i koristiti u komercijalne ili bilo koje druge svrhe bez prethodnog izričitog pisanog pristanka portala pozega.eu. Pozega.eu portal zabranjuje korištenja autorskog teksta i pod uvjetima da se navede izvor – ime autora teksta odnosno portala. U slučaju da netko postupi protivno navedenom pozega.eu portal ima pravo potraživati financijsku naknadu koja je istaknuta u impresumu portala.  

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot