Pustoš na jakšićkim ribnjacima: Zbog bakterije uništeno gotovo 7 tona ribe, šteta veća od 150 tisuća kuna /FOTO/

JAKŠIĆ – Gotovo četiri tone ribe iz jakšićkog ribnjaka mora se uništiti. Naime, nakon što se u lipnju u prvom ribnjaku dogodio veliki pomor ribe kada je uginulo oko 3,5 tone ribe, ovaj su puta ribiči sami ispustili jezero.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

– Nakon pomora ribe koji smo imali u lipnju, inspektor je naložio da se ispust i drugi ribnjak površine oko dva hektara. Iako u njemu bakterija nije pronađena, moramo to napraviti jer su ribnjaci jedan do drugoga i prijetila je opasnost da se zarazi i riba u drugom ribnjaku. Sva riba je utovarena u kontejnere i bit će odvezena u Agroproteinku u Ivanić Grad na spaljivanje – pojasnio nam je Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić.

U ribnjaku je bilo riba svih vrsta, a najveći je primjerak som od 52 kilograma koji svjedoči o kakvim se ribnjacima radilo u kojeg su mnogi zaljubljenici u ribolov i članovi jakšičkog ŠRD Slavonac godinama ulagali puno truda.

Đuro Makarević predsjednik Ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije

– Šteta se procjenjuje na oko 150 tisuća kuna. Svi smo očajni i sve nam to teško pada, još uvijek smo nevjerici. Preteško je gledati ovakve prozore – dodaje Đuro Makarević predsjednik Ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije.

Nakon ispuštanja slijedi dezinficiranje ribnjaka živim vapnom nakon čega moraju ostati prazni najmanje šest tjedana. Slijedi ponovno punjenje vodom te pomlađivanje, a da bi ribnjaci kojim upravlja ŠRD “Slavonac” bili kao nekad, trebat će najmanje pet godina.

Jakšićki ribiči nikada nisu doživjeli ovako što u gotovo 35 godina od kada su ribnjaci uređeni, no drugog rješenja, nažalost, ovaj put nije bilo.

– Dogodio splet nekoliko faktora: visoke temperature, nedostatak kisika i veće količine ribe. Sve je to pogodovalo razvoju bakterije koja nije štetna za ljude, ali se zaražena riba mora odstraniti. Čak i u ovakvom slučaju gdje bakterija nije pronađena baš u tom ribnjaku, zbog blizine drugog ribnjaka u kojem se dogodio pomor, moralo se pribjeći ovakvom rješenju – zaključuje na kraju Kovačević.

Ribiči su na terenu već drugi dan, a tijekom današnjega će biti napravljeni zapisnici nakon čega dolazi novi početak za jakšićke, ali i brojne druge ribiče koji su dolazili na ove ribnjake.

Ovaj sadržaj i bilo koje druge usluge na portalu pozega.eu zaštićeni su autorskim pravima. Ne smiju se reproducirati, distribuirati i preuzimati na bilo koji način i koristiti u komercijalne ili bilo koje druge svrhe bez prethodnog izričitog pisanog pristanka portala pozega.eu. Pozega.eu portal zabranjuje korištenja autorskog teksta i pod uvjetima da se navede izvor – ime autora teksta odnosno portala. U slučaju da netko postupi protivno navedenom pozega.eu portal ima pravo potraživati financijsku naknadu koja je istaknuta u impresumu portala.  

0 Comment