Puno posla u vinogradima Ive Enjingija, a kiše ometale radove /FOTO/

Autor: DK

Dugotrajne kiše ovoga proljeća ometale su radove kutjevačkih vinogradara. Traktori sa strojevima zbog raskvašenog terena nisu mogli u vinograde. Mnoge poslove su ranici obavljali pod kišnim kabanicama i blatu. Napokon, nekoliko je dana bez padavina pa su i strojevi ušli među redove loze. Tako je i kod hrnjevačkog vinogradara i vinara Ive Enjingija koji gospodari sa nešto više od 65 hektara vlastitih vinograda.

Trnutno, Ivini zaposlenici rade na zametanju loze, a strojevi malčiraju travu i zaoravaju redove. Zaoravanje je neophodno kako bi se zadržala vlaga u zemljištu te uništili korovi. Na svim površinama je ekološka proizvodnja. Tako je završena gnojidba stajnjakom a  do sada su obavljene dvije zaštite s ekološki dozvoljenim sredstvima. Riječ je takozvanoj bordoškoj juhi od bakarnog kreča i u vodi topljivog sumpora. Uglavnom, puno je posla.

Prošle je jeseni zahvaljujući dobrom urodu Ivo napunio sve posude u podrumu. Bila je to godina koju će kutjevački vinogradari pamtiti. Urodi izuzetni a kvaliteta vrhunska. Značajno je da je u rod stupio i prije tri godine zasađen vinograd iznad naselja Venje. Riječ je o blizu devet hektara graševine, merlota, te još nekih crnih sorti.

Značajne količine posuda s vinom su na otvorenom dijelu iznad podruma. Ivo je odlučio da proširi podrum pa će se i one naći u podrumskoj atmosferi sa stabilnim temperaturama. Radovi trebaju uskoro početi.

Foto: D. Mirković [FGAL id=257450]

Više iz kategorije