Puljašiću i Pilonu Županijski sud u Osijeku potvrdio optužnicu

Autor: D.K.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u utorak je, 29.ožujka 2022. godine potvrdilo optužnicu protiv bivšeg požeškog gradonačelnika Darka Puljašića i njegova zamjenika Maria Pilona koje Uskok tereti da su trgovanjem utjecajem namještali natječaje za energetsku obnovu zgrada u Požegi. prenosi hina.hr.

Podsjetimo, radi se o istražnim radnjama koje je provodio USKOK, a u svom priopćenju je nakon podignute optužnice u priopćenju navedeno slijedeće:

“USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1972., 1982.) zbog počinjenja kaznenog djela trgovanja utjecajem. (24. 9. 2021.) Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su tijekom siječnja 2020. godine, prvookrivljeni koristeći se autoritetom gradonačelnika Grada Požege i drugookrivljeni koristeći se autoritetom zamjenika gradonačelnika Grada Požege te predsjednika skupštine trgovačkog društva Komunalac Požega d.o.o. (dalje Komunalac), u kojem trgovačkom društvu Grad Požega ima većinski osnivački udio, zatražili od direktora Komunalca da postupak nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima je to društvo upravitelj, protivno interesima suvlasnika navedenih stambenih zgrada, provede tako da pogoduje točno određenim izvođačima”.

Tako su okrivljenici od njega tražili da Komunalac u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu uputi pozive za dostavljanje ponuda za obavljanje navedenih usluga onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će potom ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja te će svoje ponude međusobno uskladiti na način da najpovoljniji ponuditelji budu upravo oni izvođači koje su odredili okrivljenici pri čemu bi se postigle najviše moguće cijene za koje bi se moglo ishoditi sufinanciranje, na što direktor Komunalca nije pristao – tada je navedeno u priopćenju USKOK-a.

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda odlučivalo je po prijedlogu za potvrđivanje optužnice na koju su osumnjičenici koristili pravne lijekove tražeći određena izuzeća iz dokaznih radnji što im je u konačnici Visoki kazneni sud odbio čime su se i stekli uvjeti za potvrđivanje optužnice.

Nakon potvrđivanja optužnice pred vijećem Županijskog suda u Osijeku započinje kazneni postupak, ispitivanjima svjedoka i izvođenjem svih drugih dokaznih radnji koje će biti sudskom vijeću biti predlagane.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88