Prvo reciklažno dvorište u Požeštini otvoreno u Pleternici /VIDEO PRILOG/

Autor: DK


Građanima s područja Pleternice na raspolaganju je novoizgrađeno reciklažno dvorište. Riječ je o projektu vrijednom oko 2,5 milijuna kuna čiju je izgradnju s 85 posto sredstava financirala Europska unija, 12 posto sredstava osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 3 posto Grad Pleternica.

Prostor namijenjen odvojenom prikupljanju komunalnog otpada, izgrađen prema najvišim europskim standardima otvorili u nazočnosti Antonije Jozić gradonačelnice Pleternice, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike i Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na svečanosti otvorenja između ostalih bili su zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, direktor tvrtke Komunalac Požega d.o.o. Anto Bekić i drugi.

-Ovo je još jedan dokaz koliko pažnje posvećujemo energetskoj učinkovitosti, smanjenju potrošnje energije i njenoj proizvodnji iz obnovljivih izvora. Sve su to, u konačnici, komponente zaštite okoliša kojoj danas pridodajemo novu vrijednu investiciju, projekt od kojeg će benefite imati cjelokupno stanovništvo Pleternice. Čast mi je i zadovoljstvo što je riječ o prvom reciklažnom dvorištu u Požeštini i što ćemo, i pored brojnih izazova, kroz prateće obrazovne i edukativne aktivnosti projekta, s vremenom naučiti i usvojiti sve načine i mogućnosti odlaganja i zbrinjavanja otpada, po uzoru na ostale zemlje Europske unije i tako dugoročno, prirodu i okoliš koji nas okružuje, čist i nezagađen predati generacijama koje tek dolaze. Reciklažno dvorište je još jedan korak na putu kojim smo krenuli prije nekoliko godina, najprije s odvojenim prikupljanjem otpada, zelenim otocima, a onda i s novom opremom i spremnicima koji će do kraja godine, stići na adrese svih naših kućanstava – istaknula je gradonačelnica grada Pleternica, Antonija Jozić.

– Objekti poput ovog neophodni su za izgradnju cjelokupnog sustava gospodarenja otpadom. Prepoznali su to u Pleternici, dokazavši još jednom, kako kvalitetno znaju pripremiti, prijaviti, a onda, uz dobivena sredstva, projekt privesti kraju. Za sva pitanja, stručno-tehničku pomoć i logističku podršku, Fond će i nadalje biti mjesto na koje se možete obratiti- istaknuo je Dubravko Ponoš.

– Nastavak je to pozitivnih trendova u posljednjih godinu i pol dana, kada smo diljem Hrvatske, potpisali ukupno 128 ugovora za izgradnju reciklažnih dvorišta ukupne vrijednosti oko 340 milijuna kuna. Uz pleterničko reciklažno dvorište tu je gotovo izgrađeno lipičko dvorište, otvorenje reciklažnog dvorišta u Požegi očekuje se za oko mjesec dana, a u tijeku je i natječaj za nabavu spremnika, njih nešto više od milijun i 200 tisuća za područje cijele Hrvatske. Radimo najbolje što znamo i možemo, želeći se približiti izazovno postavljenom cilju od oko 50 posto odvojenog otpada do kraja 2020.godine – rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Reciklažno dvorište u Pleternici predano je na upravljanje tvrtki Komunalac Požega d.o.o., a na njemu će građani besplatno moći odložiti više od 40 vrsta otpada. Radno vrijeme reciklažnog dvorišta je od ponedjeljka do petka od 9 do 16 sati te subotom od 7 do 12 sati.

Tekst: Komunalac Požega i slavonski.hr

Foto: slavonski.hr

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: