Prvo Pokladno jahanje sa dvadesetak konjanika po selima župe Jakšić (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

JAKŠIĆ – Po prvi puta ove je godine, možda na jedan spontan način, organizirano Pokladno jahanje po selima župe Jakšić. Tako su se zaorile pokladne pjesme po Rajsavcu, Radnovcu i samom Jakšiću, koje su pjevali grlati konjanici, a među njima se najviše istakli Stjepan Leist te otac i sin iz obitelji Ribičić iz Grabarja.

Duže se vrijeme razmišljalo o organizaciji ovakve manifestacije tako da je trebalo samo snage prvi puta odvažiti se i upustiti u avanturu organizacije koja je prihvaćena na veliku radost brojnih mještana.

Igor Del Vechio, tajnik Konjogojstvene udruge “Vallis Aurea”

-Bila je to naša dugogodišnja želja da se okušamo i u jahanju jer naša udruga uvijek njeguje tradiciju, usko smo povezani uz konje pa smo došli na ideju da organiziramo Pokladno jahanje. Razgovarali smo sa našim prijateljem Mariom Kubom i organizirali smo, slobodan sam reći ovu prekrasnu manifestaciju. Naišli smo na odaziv i prihvaćanje ove manifestacije kako od uzgajivača konja koji su se ovdje odazvali tako i brojnih mještana koji su nas dočekivali ispred svojih domova – istakao je tajnik Konjogojstvene udruge “Vallis Aurea” Igor Del Vechio.

Općinski načelnik Jakšića Ivica Kovačević

Cijelu je manifestaciju podržala i općina Jakšić koju je budnim okom pratio vidno raspoložen općinski načelnik Ivica Kovačević.

-Ideja dugo traje samo ju je trebalo pokrenuti. Uvjeren sam da će već naredne godine ova manifestacija biti masovnija za što ćemo se svi mi založiti jer nam je želja da održimo ono što smo započeli- rekao je općinski načelnik Jakšića Ivica Kovačević.

Jahači su krenuli iz gazdinskog doma Marija Kube, iz Jakšića, odakle su se zaputili prema obitelji Drage Ćevapovića, istaknutog člana i dopredsjednika HKUD-a Slavonija nakon kojeg su krenuli prema obitelji Starčević. Domaćini su nudili jahače i sve druge sudionike u pokladnoj povorki koji su išli i sa tri konjske zaprege na kojima su bili i raspjevani pjevači ali svirači. Iz Jakšića glavnom ulicom se krenulo prema Radnovcu gdje je bilo još jedno zaustavljanje te se krenulo prema Rajsavcu prema kući obitelji Zvonka Grubišića, a duže zadržavanje je bilo u gazdinskom dvorištu Joze Boboka. Povratak je bio ponovno prema gazdinstvu Marija Kube u Jakšić uz zaustavljanje ispred obiteljske kuće Krune Pečura, a iznenađenje je bio dolazak kod oca Marija Kube, Antuna, koji se nije nadao dolasku jahača u svoje dvorište.

Dario Pažin, predsjednik HKUD-a Slavonija

-Sve je ovo malo veoma brzo organizirano. Razgovaro sam sa Mariom Kubom da nastavimo s ovom manifestacijom. Mi tu nećemo stati, nastavit ćemo tradiciju jer imamo i više obećanja da će biti i dodatne potpore kako bi se što bolje sve ovo osmislilo – rekao je predsjednik HKUD-a Slavonija Dario Pažin koji je na sebe također preuzeo veliki teret u organizaciji pokladnog jahanja.

Zadužio je Mario Kuba brojne svoje prijatelje, vlasnike konja i kočija, da dođu i u njegovo selo i podrže pokladnu manifestaciju, koja je kao takva druga na području Požeštine, jer se on uvijek odaziva sa svojim ljubimcima na sve manifestacije kako po Požeštini tako i po drugim mjestima izvan Požeško-slavonske županije.

/Foto: Marko Krstanović/

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot