Prvo pa uspješno Vincelovo u Biškupcima /FOTOGALERIJA/

Gotovo dvije stotine mještana Župe Stražeman, odnosno stanovnika naselja Potočani, Draga, Stražeman, Doljanci, Biškupci i Poljanska okupili su se na prvom obilježavanju Vincelova u tome kraju. Slavlje je organizirano na prostoru bivše biškupačke osnovne škole. Njima su se pridružili i posjetitelji iz drugih mjesta veličkog kraja. Odaziv je iznenadio i same organizatore, Udrugu vinogradara i vinara „Miroslav Kraljević“ iz Biškupaca. Predsjednik organizacijskog odbora Jako Pavić nije skrivao zadovoljstvo, a uspjeh prvog okupljanja vidi u uključivanju svih organizacija, udruga, a posebno pojedinaca iz tog kraja koji mogu dati svoj veliki doprinos takvoj organizaciji. Recimo da je Jako skuhao i kotao odličnog čobanca koji su mogli svi degustirati, a više je bila nego slasna delicija.

Na vinogradarskoj vatri koju je složio i održavao Željko Božić pekla se slanina i kobasice, a oko nje su se svi tiskali obzirom da je vrijeme bilo dosta prohladno, a tempertaura je spuštanjem mraka  pala nekoliko stupnjeva ispod nule. Godilo je i kuhano vino koje su kuhali članovi Kulturno umjetničkog društva „Šijak“ i njihov predjednik Alojz Škrabal. Oko pripreme terena i dizanja šatora uključili su se i biškupački vatrogasci na čelu s Mihaelom Ivanovićem i Draženom Pavićem. Bez pomoć članova Lovačkog društva „Papuk“ i predsjednika Roberta Sakomana ne bi bilo ni odličnog čobanca. Za obilje vrhunskog vina i drugih pića pobrinuli su vinari Udruge. Razne kolače i slastice pripremile su biškupačke žene kod svojih domova.

Zadovljan je bio i stražemanski župnik vlč. Robert Mokri koji je blagoslvio slavljenike i zazvao pomoć zaštitnika vinogradara sv. Vinka.

Za glazbu i pjesmu pobrinula se sve bolja tamburaškog sastava „Srca bećarskog“.

Svi su se na kraju složili da će Vincelovo u Biškupcima biti tradicionalno. (D.M.)


Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment