Prvo naselje u Požeštini: U Eminovcima će zasjati nova LED rasvjeta

Autor: D.K.

EMINOVCI – Rekonstrukcijom niskonaponske mreže u jakšičkom općinskom naselju Eminovci to mjesto dobiva rasvjetu LED svjetiljkama što je svakako planska investicija općine Jakšić i načelnika Ivice Kovačevića. Eminovci će biti prvo naselje koje će imati cjelovitu rasvjetu novom tehnologijom. U duljini 5.980 metara bit će postavljena duž cijele glavne ulice u Eminovcima koja je državna cesta, ali i u svim sporednim ulicama Eminovaca. Rekonstrukcijom su obuhvaćeni radovi na kompletnoj izmjeni vodova i stupova na kojima će, na novim betonskim, biti postavljena rasvjeta odnosno nove led lampe.

To je prvo cjelovito naselje ne samo u općini Jakšić već i Požeštini koje će imati LED rasvjetu što će u svakom slučaju, kako doznajemo, slijediti i druge jedinice lokalnih samouprava koje imaju slične projekte u planu.

-Postavljamo 124 LED svjetiljke za što je postupak javne nabave u tijeku. Investicija HEP-a Elektre Požega u izgradnju nove mreže je 1,1 milijun kuna dok će općina Jakšić financirati zamjenu stare javne rasvjete sa novim LED lampama za što će se izdvojiti iz općinskog proračuna nešto manje od 400 tisuća kuna – rekao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević koji je naglasio kako bi svi radovi trebali biti dovršeni do kraja godine kada bi Eminovci zasjali u novom sjaju.

Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić

Eminovci kao naselje imali su staru i dotrajalu rasvjetu jer je glavnina bila na visilicama zbog čega je stvarala probleme i sudionicima u prometu, a dolazilo je i do velikih gubitaka svjetlosti te velike potrošnje energije. Žarulje su bile od 250W koje su često izgarale do čega više neće dolaziti.

-Nove LED lampe imaju dovoljan broj luksa po metru kvadratnom čime će zadovoljiti standarde koji su propisani za državnu cestu koja prolazi kroz Eminovce. Imat ćemo znatnu uštedu i u potrošnji električne energije. Neki pokazatelji govore da može biti i do 80 posto uštede energije međutim bit će manja ušteda jer na glavnoj – državnoj cesti postavljamo LED lampe na svaki stup pa iz tog razloga očekujemo da će ušteda u konačnici biti do 60 posto – dodaje Kovačević.

Rasvjeta će biti podešena i svjetlost regulirana prema svim standardima vodeći računa da nema odbljeska u vožnji i da se ne stvaraju problemi vozačima. Moguće je i podešavanje jačine svjetlosti tako da se ne stvaraju sjene što također ima svoje velike prednosti posebice za vozače.

-Planiramo svakako ići na regulaciju jačine svjetlosti. Do ponoći ili nešto iza trebala bi biti puna snaga, a nakon toga može se ići sa smanjenom snagom kada nije velika frekvencija, do jutarnjih sati, čime će se također raditi ušteda u potrošnji – zaključio je Kovačević.

U Eminovcima smo zatekli s općinskim načelnikom Ivicom Kovačevićem i njegovog zamjenika Milu Barišića te predsjednika Općinskog vijeća Boška Obradovića koji su se došli upoznati sa tijekom radova.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot