Prvo mjesto Dijani Klarić, predstavnici Kulturno-umjetničkog društva „Šijaci“ iz Biškupaca na tradicionalnoj manifestaciji „Mladost i ljepota Slavonije“ u Starim Mikanovcima /FOTO/

Autor: D.K.

Po 53. put u Starim Mikanovcima odražana je nadaleko poznata manifestacija „Mladost i ljepota Slavonije“. Radi se o manifestaciji koja svake godine privlači velik broj natjecatelja u tri kategorije, snaše, momci i cure. Prosudbena komisija na čelu sa cijenjenom etnologinjom Ljubicom Gligorević iz Gradskog muzeja Vinkovci na svojstven i opuštajući način navodi natjecatelje da se pri predstavljanju na što ljepši način predstave i opišu svoju nošnju, običaje i kraj iz kojeg dolaze.

Ove godine natjecatelji su bili iz svih pet slavonskih županija. Iz Požeško-slavonske županije na natjecanje se uputila Dijana Klarić, predstavnica Kulturno-umjetničkog društva „Šijaci“ iz Biškupaca. Dijana je bila obučena u stariji tip nošnje šijačkog kraja koji se sastoji od čorapa, opanaka, untoroka, bili krila s krpama, srmene zaprege, oplećka, frosluka, marame tibetke, poculce, podveze i bajodera. Dijana je pričala na dijalektu podneblja iz kojeg dolazi i predstavila je običaj odlaska na svetu Misu na Brašančevo. Komisiji je posebno zanimljiva bila priča koju je Dijana samouvjereno ispričala na pozornici, a odnosila se na poculcu i bajoder…. Priča ide otprilike ovako…… Kad mlada snaša dođe u novu kuću, bajoder koji je kao cura nosila na ramenima, u prvoj godini braka ponosno nosi na poculici jer se bajoder nosi samo u prvoj godini braka. A zatim ostaje samo poculica koja prema našoj staroj izreci, „Perčin kika divojačka dika, poculica do smrti tavnica“, ostaje na glavi žene do smrti…..

Za svoje predstavljanje Dijana je osvojila prvo mjesto u kategoriji snaše. Prva pratilja je bila Ana Marija Ivšan iz Antunovca u nošnji iz Drenja, a druga pratilja Petra Erceg iz Velike Kopanice.

Za istaći je da nije prvi puta da predstavnice KUD-a „Šijaci“ osvajaju nagradu na izboru „Mladost i ljepota Slavonije“. Prvi puta je to uspjelo Snježani Sakoman koja je 1996. godine osvojila prvo mjesto u kategoriji snaše s običajem nošenja hrane na blagoslov, a zatim je Iva Topić 2013. godine s običajem Spasova osojila treće mejsto u kategoriji cure.

Foto: M.P.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88