Prvo kolinje svake godine je cerničko /FOTO GALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

CERNIK/POŽEGA – Po 32. puta Hrvatsko pjevačko društvo „Tomislav“ iz Cernika, koje je proteklog vikenda gostovalo na susretu zborova „Vile Velebita“ u Požegi, organizira zadnje subote u listopadu svoju gastronomsko-turističku priredbu „Večer cerničkog krmokolja“.

Pripremajući se za tu priredbu dva dana prije njenog održavanja vrijedni Cerničani  spravljali su domaće specijalitete jer je večera za više od 120 članova „Tomislava“ i njihovih gostiju ista ona koja se po starim običajima poslužuje na slavonskim kolinjima.

-Zaklana su tri tovljenika od po 120 kilograma od kojih smo pripremili 150 kilograma kobasica, zatim od 20 kilograma su žene spravljale oko 350 sarmi, od 15 kilograma mesa su ispekle naše cerničke slane kolače zvane ćuptete (punjene masom od kojih se prave kobasice), a još smo punili krvavice, pripremili čvarke i drugo – kaže nam Đuro Vuk, dugogodišnji predsjednik HPD „Tomislav“ koji u subotu na ovoj priredbi kao i ranijih godina očekuje i goste iz požeškog kraja.

Tu priredbu dugi niz godina svirali su požeški tamburaši „Slavonski biseri“, „Zlatna dolina“ i drugi, a ove godine će svirati njihove „Žute dunje“, poznate sa niz nastupa u Požeškoj kotlini, te su pobjednici ovogodišnjeg festivala “Zlatni glas zlatne doline“ u Kaptolu.

Za ovu namjenu Cerničani su sami u njihovom objektu zvanom Slavin dom, gdje će biti priredba, ukiselili kupus, a dio spravljenih delicija koristit će slijedećih mjeseci i za druge aktivnosti društva. Dakako oni su pripremili tombolu sa niz vrijednih zgoditaka, a poslužit će za apertiv domaću šljivovicu i graševinu iz cerničkog vinogorja.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: