Prvim policajacima plakete uz veliki jubilej (FOTO)

Autor: Jelenko Topić

IMG_7216POŽEGA – Udruga „Hrvatski policajac-dragovoljci i veteraniDomovinskog rata“  organizirala je u Policijskoj upravi požeško-slavonskoj obilježavanje 25. godišnjice formiranja prve postrojbe specijalne policije Požega koja je na prvom postrojavanju 8. ožujka 1991. godine imala 34 pripadnika.

Svečanost je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomenik poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade, a pred postrojenim pripadnicima prve postrojbe ispred zgrade PU požeško-slavonske podignuta je državna zastava. Uz brojne goste nazočili su predstavnici braniteljskih udruga, Požeško-slavonke županije, te Ante Šolić, dopredsjednik Gradskog vijeća Požege.

-Formiranje ove prve naoružane skupine bio je prioritet zbog obrane domovine, a kasnije je dio njenih pripadnika napredovao u policiji i Hrvatskoj vojsci- istakao je na svečanosti Milan Gogić, predsjednik požeške udruge „Hrvatski policajac“ i dodao kako je značajno da se ovo ne zaboravi.

Marijan Pilon je iznio povijesni put postrojbe koja je imala iskustva od 1990. godine, a djelovala je u Vukovaru,Borovu naselju,Tovarniku,Mirkovcima,Bogdanovcima,Marincima,Kamenskoj,Okučanima i drugdje. Dio postrojbe je prešao u 63. bataljun Hrvatske vojske, a ostatak je okosnica stvaranja Jedinice specijalne policije „Trenk“.

-Išli ste srcem u postrojbu pokazujući spremnost za obranu domovinu, a imali smo sreće da nitko nije poginuo- prisjetio se tih dana prvi zapovjednik Policijske postaje Požega Vladimir Englman.

Sudionicima su se obratili Krešimir Pavelić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Požeško-slavonske županije istakavšio da su pripadnici ove postrojbe bili prvi u obrani, te da je sve iza njih nadogradnja, zamjenik načelnika PU požeško-slavonske Zoran Jušić poručuje da su se ovi ljudi istakli svojom dragovoljnošću u najtežim vremenima, a pozdravne riječi uputio je i Ivo Kljaić, predstavnik središnjice Udruge policije RH.

-Budite ponosni jer ste bili prvi, a pokazali ste znanje, srce i umijeće – kazao je Željko Kalić, koji je bio na čelu te postrojbe, a uputio je pozdravne riječi kao savjetnik gradonačelnika Požege.

 Na kraju svečanosti pripadnicima postrojbe uručene su spomen-plakete.

/Foto: Vanja Protić /

Više iz kategorije