Prvi puta ove godine božićnice dobili požeški pomoćnici u nastavi

Autor: D.K.

Više od četiri tisuće osoba širom zemlje radi u našim osnovnim i srednjim školama, s djecom s teškoćama, kao pomoćnici u nastavi, a oko tisuću njih, ostat će bez božićnice jer u njihovim ugovorima o radu nije predviđena isplata ovog materijalnog prava.

Ipak grad Požega nije u društvu onih kojih svojim pomoćnicima neće dati božićnice. Po prvi puta dobili su ih pomoćnici u nastavi koji su angažirani u tri gradske osnovne škole.

Projektom „PETICA ZA DVOJE – Pomoć – Edukacija – Tim – Integracija – Ciljanost – Afirmacija ZA DVOJE – IV. faza“ osigurani su pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnim školama na području grada Požege. Projekt je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. u sklopu otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno – obrazovnim ustanovama, faza III.“

-Korisnik ovoga projekta je grad Požega kao osnivač osnovnih škola na svome području u kojima se on provodi. Ukupna mu je vrijednost 6.342.252 kuna, od čega je EU sufinancirala 5.834.871,84 kune bespovratnih sredstava, dok ostatak iznosa sufinancira grad. Projekt obuhvaća 45 učenika s teškoćama u razvoju koji imaju podršku 34 pomoćnika u nastavi – 23 pomoćnika u OŠ Julija Kempfa, 7 pomoćnika u OŠ Antuna Kanižlića i 4 pomoćnika u OŠ „Dobriša Cesarić“ – ističu u gradu Požegi.

Trajanje projekta je 48 mjeseci, a provodi se od 16. kolovoza 2017. godine do 15. kolovoza 2021. godine.

-Budući da je cilj ovoga hvalevrijedna projekta olakšati integraciju učenika s teškoćama u razvoju, njihovo emocionalno funkcioniranje, poboljšanje obrazovnih postignuća i unaprijediti kvalitetu njihova školovanje, kao i povećati zapošljavanje nezaposlenih osoba, nadamo se da će se isti nastaviti te kako će nadležne ustanove i institucije prepoznati važnost nastavka njegove provedbe- kaže službenica za informiranje grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, mag.pol.

Sindikat Preporod je pozvao prosvjetnu vlast da ubuduće sustavno zapriječi sklapanje ugovora o radu koji će omogućiti svakovrsne diskriminacije u pogledu radno-pravnog statusa radnika, koji rade u školskim ustanovama.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88