Prvi koraci potpisom ugovora za budući Centar za gospodarenje otpadom Šagulje potreban trima županijama /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

– Projekt gospodarenja otpadom je strateški ne samo zbog potreba Brodsko-posavske, nego i Požeško-slavonske, te Sisačko-moslavačke županije, a vrijednost ovih ugovora je 7,7 milijuna kuna. Centar za gospodarenje Šagulje  bi trebao profunkcionirati 2023., odnosno, 2024. godine. Mislim da će ove županije dobiti moderan sustav gospodarenja otpadom – istakao je brodsko-posavski župan Danijel Marušić prilikom potpisivanja ugovori za izradu studijsko-projektne dokumentacije za izgradnju cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom za to područje. Nazočio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, te zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović.

blank

Ranije je potpisan ugovor vrijedan 15 milijuna kuna, od čega je 12,75 milijuna kuna iz europskih sredstava, 750 tisuća je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u financiranju još sudjeluju Ministarstvo regionalnog razvoja i ove županije. Cijeli Centar Šagulje  vrijedan je 130 milijuna kuna. 

blank

– Proces gospodarenja otpadom je zahtjevan i dugotrajan, zbog same političke nestabilnosti i donošenja svih nužnih zakonskih dokumenata za povlačenje EU sredstava. Dvije godine nisu bili usklađeni planovi gospodarenja otpadom, nisu bili doneseni na vrijeme, te nisu bili usuglašeni s europskim direktivama – istakao je Josip Grgić, direktor Centra Šagulje.

Obraćajući su prisutnima Željko Jakopović je rekao da bi bilo neracionalno da svaka županija gradi ovakav objekt, a poznato je da imamo odlagališta komunalnog otpada.

  -Općina Čaglin trenutno nije obuhvaćena, ali ćemo to pokušati naknadno dogovoriti s Centrom. Ovakav razvoj s rješavanjem otpada, ide u prilog svima nama, naročito onima koji se žele baviti turizmom – naglasio je zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović.

Tri konzorcija koja čine predstavnici različitih hrvatskih tvrtki, sudjelovat će u izradi projektne dokumentacije.

blank

– Tehnologije se mijenjaju pa se za svaki centar posebno definira odabrana tehnologija kroz studiju izvodljivosti. Ovi su procesi dugogodišnji i u drugim europskim zemljama. Imat ćemo jedanaest centara, od kojih dva već rade, a dva su u izgradnji – kazala je Maja Feketić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Predviđeno je da više od 400 tisuća stanovnika koristi usluge Centra za gospodarenje otpadom Šagulje kraj Nove Gradiške. Tamo će se obrađivati dio otpada, a općine i gradovi  imaju obavezu  smanjiti količinu otpada sortiranjem za polovinu količina.

Foto: D. Krstanović

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića