Prvi dan proslave Martinja u Kutjevu (foto galerija)

Autor: Požega.EU

DSC_0415 (Small)KUTJEVO – Sinoćnja proslava Martinja u Kutjevu nastavlja se i danas i kao takva je najveća vinska priredba u Požeštini u sklopu koje će se mošt “krstiti” u  mlado vino. Zahvaljujući gradu Kutjevu, tamošnjoj Turističkoj zajednici, udruzi Kutjevački vinari,  i vrijednim planinarima društva “Vidim” još sinoć su se okupili brojni posjetitelji i planinari koji su pristigli iz svih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Danas se očekuje okupljanje više od dvije tisuće posjetitelja, izletnika i ljubitelja prirode ali i kvalitetne vinske kapljice i tradicionalnih jela.

Proslava Martinja je započela jučer od 10 sati okupljanjem planinara , izletnika i ostalih gostiju kojima su na raspolaganju bile čak tri planinarske staze ali i mnogi otvoreni vinski podrumi.

Sinoć se počelo sa pečenjem vola, koji je bio težak preko 450 kg, kada je upriličen i bogat zabavni program za koji su se pobrinuli Tamburaški sastavi Posegana i Bisernica uz Garavuše koje su također napravile posebno raspoloženje.

Igralo se i plesalo uz veliko raspoloženje što se moglo vidjeti i osjetiti kod svih onih koji već u Kutjevo dolaze duži niz godina za ovu prigodu. Da se iskaže gostoljubivost prema svim gostima i izletnicima u ponudi je bila bogata gastronomska ponuda.

Sam ceremonijal krštenja mošta u mlado vino bit će upriličen danas kojem će prethoditi svečana povorka koju će prevoditi “carica Marija Terezija i barun Franjo Trenk” uz pratnju mnogih kulturno umjetničkih društava i vinara s bačvama mladog vina.

Svečani program krštenja mošta bit će upriličen od 15 sati ispred župne crkve rođenja Blažene djevice Marije. Za zabavni dio programa pobrinut će se i danas domaće snage nadarenih pjevača i tamburaša.

Zahvaljujući upravo dvodnevnom programu i zanimljivostima koje se nude, Martinje je za Kutjevo ne samo dobra promidžba već i jedna od boljih turističkih ponuda koju iz godine u godinu prepoznaje sve više posjetitelja.

no images were found

Više iz kategorije