Prvenstvo prolaza se ignorira bez zaustavljanja i eto teškog prekršaja

Autor: Jelenko Topić

Sudjelujući u prometu na požeškim ulicama, raskrižjima i kružnim tokovima svakodnevno smo svjedoci nepoštivanja prometnih propisa. To naravno često uzrokuje prometne nezgode u najčešćim slučajevima sa velikom materijalnom štetom ili ozlijeđenim osobama.

Prometni stručnjaci su nam dali nekoliko najkarakterističnijih grešaka koje čine vozači na prometnicama Požege, a ponajviše se odnose na nepoštivanje prednosti prolaska ili čak vožnji pravcem na koji nije predviđen ulazak iz nekog raskrižja.

Ovo zadnje se odnosi na ulazak u Priorljavsku ulicu ako vozite od smjera Željezničkog kolodvora jer tu prije raskrižja stoji  znak kojim se upućuje vozače da su obavezni pravci kretanja lijevo i desno tj. u Osječku i Ulici Stjepana Radića dok kretanje u Priorljavsku tu nije dopušteno.

-Najveće su pogreške vozača u slučajevima kada drugim sudionicima u prometu oduzmu prednost prolaza iako su oni na cestama sa takvim obilježjima. Konkretno izlazak iz Sokolove ulice na Trg Svetog Trojstva obavezuje vozače da se zaustave i propuste druge sudionike u prometu koji sa središnjeg trga idu lijevo tj. u Ulicu Vučjak – kazao nam je jedan prometni stručnjak i dodao da se tu  nalazi znak obrnuti trokut sa crvenim obrubom koji označava raskrižje s cestom s prednošću prolaska ili nailazak na put s prvenstvom prolaza.

Na toj lokaciji je i problem kretanje vozila četvrtkom i subotom. Tu je zabranjen prolaz iz Sokolove ulice na središnji trg u vremenskom razdoblju od 7 do 13 sati zbog toga što su to tržni dani, no mnogi vozači za to ne haju i tuda prolaze.

Identičan slučajevi oduzimanja prednosti su ulasci u kružne tokove. Naime, po propisima vozila koja se nalaze unutar kružnog toka imaju prednost što znači da ulasci u kružni tok mogu ići tek kada nema drugih vozača u njemu. Najočitiji primjeri kršenja tog propisa su vozači koji bez zaustavljanja iz Ulice Miroslava Kraljevića ulaze u kružni tok na početku Njemačke ulice i Arslanovaca. Njima je očigledno ostala u pamćenju stara navika da vozila iz središta grada koja se kreću ka Vidovcima imaju prednost što sada nije po propisima.

Sličnih ulazaka u kružne tokove ima i na drugim mjestima. Vidljivo je da mnogi vozači, pogotovo oni u poznijim godinama, ne znaju kako ući u kružni tok i voziti kroz njega, pa nije rijedak slučaj da ga vozači presijeku, pa čak i da voze u suprotnom smjeru.

Foto: Ilustracija/Z.T.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88