Prve strane studentice na požeškom Veleučilištu

Autor: DK

blankPOŽEGA – Veleučilište u Požegi koje je utemeljeno 1996. godine sve je više prepoznato i kako izvan Slavonije tako i izvan granica RH. Misija Veleučilišta je da kroz ustrojavanje i izvođenje stručnih studija, pruži primjerenu razinu znanja i vještina studentima kako bi ih na taj način studenti bili osposobljeni za neposredno uključivanje u radni proces.

Da je kvaliteta izvođenja nastave i prenošenje znanja prepoznata govori i činjenica sudjelovanja u projektu mobilnosti preko kojeg dolaze studenti iz drugih zemalja u Požegu kako bi stekli “veću lepezu znanja” u struci za koju su se odlučili školovati.

blank

Tako su s madridskog Sveučilišta “Escuela Profesional Javerijana” u Požegu u projektu dolazne mobilnosti stigle studentice, 30-godišnja Sara Pons Guenaga i 23-godišnja Laura de las Heras Lopez. Na požeškom će Veleučilištu u naredna tri mjeseca studentice dodatno će usavršiti svoja znanja i odraditi stručnu praksu kako u prostorijama, laboratoriju, inkubatoru, vinogradu i knjižnici Veleučilišta tako i u nekoliko gospodarskih subjekata u požeško-slavonskoj županiji. Ako s uspjehom i pozitivnom ocjenom završe planirani način dodatnog obrazovanja i usavršavanja na njihovim će fakultetima, u Madridu za takvu nastavu, takav način usavršavanja biti priznat položen ispit

blank

dr.sc. Berislav Andrlić, v.d prodekana za razvoj požeškog Veleučilišta

– U sklopu stručne prakse studentice će obići neka od najuspješnijih tvrtki u našoj županiji u kojoj će raditi po tjedan dana. Njihov fakultet osigurao im je sredstva za smještaj u požeškom đačkom domu. One ne slušaju predavanja jer su se prijavile samo za projekt stručne prakse. To su prve strankinje koje su u projektu mobilnosti došle na naše Veleučilište – rekao je dr.sc. Berislav Andrlić, v.d prodekana za razvoj požeškog Veleučilišta.

blank

Sara Pons Guenaga

Sara Pons Guenaga u Španjolskoj na Ekonomskom fakultetu studira financije i administraciju, a dosad je u projektu mobilnosti već boravila u Nizozemskoj i Irskoj.

Ovog puta nisam htjela ići u zemlju gdje dominira engleski jezik pa sam izabrala Hrvatsku. Zanimaju me i računovodstvo i ljudski potencijali. Sad kad je Hrvatska članica EU nastojim što više naučiti kako su se vaše kompanije i poslodavci prilagodili regulativama EU. U Slavoniji ostajemo do 5. lipnja – rekla nam je Sara koja se rodila u Barceloni, a živi u Madridu.

Dolaskom u Požegu ugodno je iznenađena načinom življenja na ovim prostorima kao i kulturom a oduševila su je slavonska vina i razni specijaliteti. Prije dolaska nije znala gotovo ništa o gradu i Veleučilištu.

– Prijatelji i suprug su bili malo šokirani kad sam im rekla da idem u ovako malu sredinu. Imate predivnu prirodu, pogotovo jezera, šume i planine. Svakako ću Veleučilište preporučiti kolegama u Madridu. Vaš način rada je poprilično sličan onome u Španjolskoj. Samo mi se čini da je kod vas još opuštenija atmosfera iako se sve mora na vrijeme obaviti i po pravilima struke – zaključuje Sara.

blank

Laura de las Heras Lopez

Njena kolegica Laura de las Heras Lopez u Španjolskoj studira na Prehrambenom fakultetu smjer nutricionizam. Želja joj je sljedeće akademske godine upisati smjer za prehrambenog tehnologa te se upravo zbog toga prijavila na projekt mobilnosti i izabrala dolazak u Požegu.

– Znala sam da se u ovom kraju dosta važnosti pridaje proizvodnji kvalitetnih pića i hrane. Učim sve o tehnologiji hrane. Profesori su vrhunski kao i opremljenost laboratorija. Ništa mi ne nedostaje. Već četiri tjedna u laboratoriju Veleučilišta stječem nova znanja, a kao dio stručne prakse moram kušati različita vina i uočavati razlike među njima – ističe je Laura te nastavlja kako će uskoro početi s praksom u OPG-u koji se bavi proizvodnjom sjemena za poljoprivredne površine te sijanjem nekoliko vrsta poljoprivrednih kultura. Iako je dosad proputovala cijeli svijet te živjela u Londonu, Chicagu i Miamiju sretna je u Požegi.

– Mogla sam ići u Zagreb, ali sam htjela u manju sredinu i sad vidim da nisam pogriješila. Obožavam bijelo vino i moram priznati da su vaše sorte bolje od španjolskih. Profesori su mi prenijeli dosta znanja o vinima koja dosad nisam imala, a pokazali su mi i vaše vinske podrume. Slavonija ima jedne od najboljih uvjeta za proizvodnju vina i to jako dobro iskorištavate – zaključuje Laura.

Požeško Veleučilište surađuje s devet gradova iz pet zemalja s kojima imaju potpisane sporazume o mobilnosti studenata ili profesora. Na društvenom odjelu postoje stručni preddiplomski studij računovodstva, trgovine, upravnog studija te specijalistički diplomski studij trgovinskog poslovanja.

blank blank blank blank

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića