Prve strane studentice na požeškom Veleučilištu

Autor: D.K.

POŽEGA – Veleučilište u Požegi koje je utemeljeno 1996. godine sve je više prepoznato i kako izvan Slavonije tako i izvan granica RH. Misija Veleučilišta je da kroz ustrojavanje i izvođenje stručnih studija, pruži primjerenu razinu znanja i vještina studentima kako bi ih na taj način studenti bili osposobljeni za neposredno uključivanje u radni proces.

Da je kvaliteta izvođenja nastave i prenošenje znanja prepoznata govori i činjenica sudjelovanja u projektu mobilnosti preko kojeg dolaze studenti iz drugih zemalja u Požegu kako bi stekli “veću lepezu znanja” u struci za koju su se odlučili školovati.

Tako su s madridskog Sveučilišta “Escuela Profesional Javerijana” u Požegu u projektu dolazne mobilnosti stigle studentice, 30-godišnja Sara Pons Guenaga i 23-godišnja Laura de las Heras Lopez. Na požeškom će Veleučilištu u naredna tri mjeseca studentice dodatno će usavršiti svoja znanja i odraditi stručnu praksu kako u prostorijama, laboratoriju, inkubatoru, vinogradu i knjižnici Veleučilišta tako i u nekoliko gospodarskih subjekata u požeško-slavonskoj županiji. Ako s uspjehom i pozitivnom ocjenom završe planirani način dodatnog obrazovanja i usavršavanja na njihovim će fakultetima, u Madridu za takvu nastavu, takav način usavršavanja biti priznat položen ispit

dr.sc. Berislav Andrlić, v.d prodekana za razvoj požeškog Veleučilišta

– U sklopu stručne prakse studentice će obići neka od najuspješnijih tvrtki u našoj županiji u kojoj će raditi po tjedan dana. Njihov fakultet osigurao im je sredstva za smještaj u požeškom đačkom domu. One ne slušaju predavanja jer su se prijavile samo za projekt stručne prakse. To su prve strankinje koje su u projektu mobilnosti došle na naše Veleučilište – rekao je dr.sc. Berislav Andrlić, v.d prodekana za razvoj požeškog Veleučilišta.

Sara Pons Guenaga

Sara Pons Guenaga u Španjolskoj na Ekonomskom fakultetu studira financije i administraciju, a dosad je u projektu mobilnosti već boravila u Nizozemskoj i Irskoj.

Ovog puta nisam htjela ići u zemlju gdje dominira engleski jezik pa sam izabrala Hrvatsku. Zanimaju me i računovodstvo i ljudski potencijali. Sad kad je Hrvatska članica EU nastojim što više naučiti kako su se vaše kompanije i poslodavci prilagodili regulativama EU. U Slavoniji ostajemo do 5. lipnja – rekla nam je Sara koja se rodila u Barceloni, a živi u Madridu.

Dolaskom u Požegu ugodno je iznenađena načinom življenja na ovim prostorima kao i kulturom a oduševila su je slavonska vina i razni specijaliteti. Prije dolaska nije znala gotovo ništa o gradu i Veleučilištu.

– Prijatelji i suprug su bili malo šokirani kad sam im rekla da idem u ovako malu sredinu. Imate predivnu prirodu, pogotovo jezera, šume i planine. Svakako ću Veleučilište preporučiti kolegama u Madridu. Vaš način rada je poprilično sličan onome u Španjolskoj. Samo mi se čini da je kod vas još opuštenija atmosfera iako se sve mora na vrijeme obaviti i po pravilima struke – zaključuje Sara.

Laura de las Heras Lopez

Njena kolegica Laura de las Heras Lopez u Španjolskoj studira na Prehrambenom fakultetu smjer nutricionizam. Želja joj je sljedeće akademske godine upisati smjer za prehrambenog tehnologa te se upravo zbog toga prijavila na projekt mobilnosti i izabrala dolazak u Požegu.

– Znala sam da se u ovom kraju dosta važnosti pridaje proizvodnji kvalitetnih pića i hrane. Učim sve o tehnologiji hrane. Profesori su vrhunski kao i opremljenost laboratorija. Ništa mi ne nedostaje. Već četiri tjedna u laboratoriju Veleučilišta stječem nova znanja, a kao dio stručne prakse moram kušati različita vina i uočavati razlike među njima – ističe je Laura te nastavlja kako će uskoro početi s praksom u OPG-u koji se bavi proizvodnjom sjemena za poljoprivredne površine te sijanjem nekoliko vrsta poljoprivrednih kultura. Iako je dosad proputovala cijeli svijet te živjela u Londonu, Chicagu i Miamiju sretna je u Požegi.

– Mogla sam ići u Zagreb, ali sam htjela u manju sredinu i sad vidim da nisam pogriješila. Obožavam bijelo vino i moram priznati da su vaše sorte bolje od španjolskih. Profesori su mi prenijeli dosta znanja o vinima koja dosad nisam imala, a pokazali su mi i vaše vinske podrume. Slavonija ima jedne od najboljih uvjeta za proizvodnju vina i to jako dobro iskorištavate – zaključuje Laura.

Požeško Veleučilište surađuje s devet gradova iz pet zemalja s kojima imaju potpisane sporazume o mobilnosti studenata ili profesora. Na društvenom odjelu postoje stručni preddiplomski studij računovodstva, trgovine, upravnog studija te specijalistički diplomski studij trgovinskog poslovanja.

Više iz kategorije