Prva bušotina u pleterničkom kraju u potrazi za naftom – lovci upozoravaju na bijeg divljači zbog buke strojeva

Autor: Jelenko Topić

Unazad nekoliko mjeseci traju  intenzivirani su istražni radovi na pleterničkom području radi utvrđivanja zaliha ugljikovodika, a organizira ih kanadska naftna tvrtka Vermilion Energy, koja ima proizvodnju nafte i plina u Kanadi, Australiji i Irskoj, a proizvodi i prerađuje naftu u Francuskoj,  Njemačkoj i Nizozemskoj.

Na obroncima Dilj gore nedaleko Brodskog Drenovca tijekom rujna u potrazi za naftom načinjena je prva bušotina. Tu je potraga za naftom započela prije nekoliko godina, a radova se prihvatila kanadska tvrtka koja je 2016.  godine s Vladom RH potpisala ugovor o istraživanju eksploatacije ugljikovodika za prostor nazvan SA-08 i SA-9.  Uskoro očekuju  prve rezultate istraživanja sa procjenom nastavka tih aktivnosti.

Ukoliko se ocijeni dobra komercijalnost otkrića na tom će se i širem području izbušiti dodatnih 8 do 10 proizvodnih bušotina ukupne vrijednosti oko 25 milijuna eura koje bi u konačnici direktno zaposlile stotinu radnika, a na indirektan način pridonijeli daljnjem gospodarskom razvoju pleterničkog kraja.

Nažalost ove aktivnosti po mišljenju lovaca toga kraja imaju i drugu stranu medalje jer teški strojevi uznemiravaju divljač u županijskom lovištu Bučje površine 5755 hektara kojim gospodari Lovačka udruga Sokol iz Bučja.

-Kao naknadu od ove tvrtke dobili smo minimalna sredstva, a saznali smo da je na drugim područjima za takve zahvate iznos bio znatno viši – kaže Antun Prša, tadašnji predsjednik Sokola i dodao da se to obeštećenje plaćalo na temelju broja članova lovačke udruge.

Takve naknade nisu zakonom regulirane u našoj zemlji tako da Kanađani slobodnom pogodbom daju obeštećenja lovačkim udrugama na područjima gdje obavljaju ovakve radove.

-Rad teških strojeva sigurno rastjeruje divljač i remeti njihov mir u lovištu pa vjerojatno ona bježi na susjedna područja po svoj prilici u općinu Oriovac – istakao je sadašnji predsjednik Sokola Zlatko Ećimović. Lovci su najavljivali traženje novog ugovora jer smatraju da onaj potpisan prije nekoliko godine ne obuhvaća sve radove koji se to obavljaju svih ovih godina.

Foto: Ilustracija

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek