Prva berba dalmatinskog Crljenka na Vidimu iznad Kutjeva

DSC_0874KUTJEVO – Na nadmorskoj visini od 352,2 metra osučanog predjela Vidim iznad Kutjeva ovih dana obrani su prvi nasadi dalmatinske sorte grožđa Crljenak ili Tribidrag sa 2011. godina posađenih 1500 trsova u vinogradu poznatog kutjevačkog vinara Vlade Krauthakera.

Riječ je o sorti porijeklom iz Srednje Dalmacije zasađenoj na prijedlog našeg poznatog vingradarskog stručnjaka prof. Edija Maletića sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta čiji su stručnjaci zajedno sa više kutjevačkih vinara uključeni u ovu suradnju. Tako je Crljenak u kutjevačkom vinogorju najsjeverniji nasad te sorte podignut u našoj zemlji.

-Prvu berbu ćemo koristiti za spravljanje crnog vina, a aslijedećih godina će grožđe Crljenka ići u Rose- kaže nam Vlado Kratuhaker dok dvadesetak berača iz okolnih sela kutjevačkog kraja bere tu sortu, a u berbi je bilo i nekolicina vinara ovog kraja.

Poznato je da Crljenak kasno dozrijeva, pa ovdje planiraju dogodine na tom nasadu imati zelenu berbu. Nasadi te sorte u Dalmaciji imaju 10,5 tisuća trsova po hektaru, a kroz berbe slijedećih godina će se pokazati koliko će se Crljenak „aklimatizirati“ na kontinentalnom dijelu Hrvatske.

no images were found

0 Comment

Send a Comment