Prozivke aktualne požeške gradske vlasti, opravdane ili neopravdane?

Autor: D.K.

Matina Vlašić i Gojko Nenadović - CopyPOŽEGA – Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u požeškom SDP-u, koju su održali Martina Vlašić i Gojko Nenadović ponovno su bile prozivke na račun gradske vlasti grada Požege.

Na koji je način razmišljao u svom dugogodišnjem gradonačelničkom mandatu bivši gradonačelnik Zdravko Ronko u odnosu na aktualnog gradonačelnika Vedrana Neferovića vezano na prava i obveze djece, osvrnula se Martina Vlašić koja je iznijela nekoliko usporedbi.

-Pozitivni pravni dokumenti koji uređuju prava, ali i obveze djece, poput Konvencije o pravima djeteta propisuju između ostalog i uključenost djece i mladih u rješavanje svih pitanja koje se odnose na njihov život te im je važno i dopustiti slobodu izražavanja mišljenja. Upravo tako je bivši gradonačelnik Zdravko Ronko slušao djecu i mlade i na zadovoljsto svih realizirao je projekt “Mini pitch” nogometno igralište na Sajmištu. Samo godinu i pol nakon, sadašnji gradonačelnik ruši sve tragove Zdravka Ronka pa i nogometno igralište. Na toj površini se oduvijek igrao nogomet i drugi sportovi i to generacijama, još dok se novi gradonačelnik nije niti rodio. I sad baš on odlučuje u ime djece i uzima im pravo koje im pripada – pravo na igru u svom kvartu. Mini pitch je bilo svakodnevno iskorišteno igralište, puno djece koja su imala sluha za stanovnike kvarta, koja su se međusobno upozoravala na ponašanje, te prihvaćala pravila. Kao socijalna radnica znam koliko je važan osjećaj pripadanja djece određenoj skupini gdje se ona ugodno osjećaju, a pritom kvalitetno provode slobodno vrijeme – istakla je martina Vlašić dodajući kako su se na igrališti djeca uvijek odgovorno ponašala, bila su sretna, imala su svoj kutak za igru i druženje, a bezosjećajna politika gradske vlasti ih je zato kaznila.

Martina Vlašić proziva gradonačelnika Neferovića kako nastavlja i s nekim drugim nepopularnim mjerama koje joj nisu razumljive.

-Bešćutnost gradske vlasti ide i dalje na štetu djece – tako Neferović traži iseljenje Obiteljskog centra koje je nadležno za područje Požeško slavonske županije i šalje poruku građanima da mu nisu važna zdrava djeca, zdravo i razvojno djetinjstvo, sa kvalitetnim provođenjem slobodnog vremena, onako kako djeca to žele, nego mu je važan vlastiti interes. Svako zadovoljno dijete je uspjeh lokalne zajednice, ne mora značiti da su sva djeca mogla naći svoje vrijeme za igru na „centralnom” igralištu na Rekreaciji, a gdje su sada ta djeca, odgovornost je gradonačenika koji je porušio još jednu dobru priču. Na takvim temeljima rušenja dječjih igrališta se ne gradi lokalna natalitetna politika – dodala je Vlašić.

Na tiskovnoj konferenciji obratio se i Gojko Nenadović u ime Gradskoga odbora SDP-a Požege osvrnuvši se na devastaciju dječjeg nogometnog igrališta na području mjesnog odbora Orljava, na Sajmištu te na trenutno stanje u požeškim nogometnim klubovima.

-Dječje igralište za rekreaciju djece s područja Sajmišta je otvoreno točno prije tri i pol godine, netom prije izbora za mjesne odbore Grada Požege, a na igralište je postavljena umjetna trava, rukometni golovi i zaštitne mreže. Međutim, novouređeno igralište je nekome zasmetalo pa je ono u potpunosti uništeno, a sva oprema je premještena na lokaciju nogometnog igrališta u Vidovce. Ne želim reći da vidovačkoj djeci nije potrebno takvo igralište, ali nije primjereno prostor za igru oduzeti jednoj skupini djece i dodijeliti ga drugoj. Ne čudim se gradonačelniku Neferoviću što je to premještanje dopustio, ali se čudim gospodinu Smolčiću jer, kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege, nije primjereno reagirao na taj problem. Gospodin Smolčić je u izbornoj kampanji prije promjene vlasti u gradu Požegi tvrdio građanima Sajmišta da je zahvaljujući njemu postavljeno navedeno igralište, nogostup u  Ulici Kralja Krešimira, zebra za pješake kod dječjeg vrtića „Cvjetna livada“, prometni znak upozorenja „Djeca na cesti“ i uspornici brzine, a sve to zbog sigurnosti djece koja dolaze u dječji vrtić – istakao je Gojko Nenadović dodajući kako je građanima Sajmišta daje na znanje da je gospodin Smolčić, kao nezavisni vijećnik Gradskog vijeća i neutemeljeni kritičar tadašnje vlasti SDP-a, lagao i vama i sebi jer svi navedeni radovi nisu njegova zasluga, nego su prijedloge za njih dali članovi i aktivisti SDP-a, a radovi su realizirani s tadašnjim gradonačelnikom Zdravkom Ronkom.

Nenadović je ocijenio da je igralište na Sajmištu u svom prvotnom izgledu svakako trebalo ostati tamo gdje je i bilo te da se nije htjelo pronaći povoljno rješenje da taj sportski teren za rekreaciju ostane na mjestu gdje je i bilo. Igralište na sajmištu, poznato je, nije imalo potrebnu dokumentaciju, što Nenadović smatra da nije razlog devastacije i uništavanja tog rekreativnog sportskog terena.

-Na Gradskom vijeću Grada Požege postavljeno je pitanje zašto su parkirališta, kod Kuglane i Rekreacijskog centra, izgrađena bez potrebne dokumentacije, a Vaš odgovor je bio da je to u interesu grada i građana Požege. Pa zar dječje igralište nije u interesu djece i mladih koji žive i borave na području Sajmišta? Nije svako dijete u mogućnosti otići na rekreacijski centar koji je lijepo uređen, ali koji također ima svoje nedostatke na koje smo već ukazivali, ali gradska vlast za uklanjanje tih nedostataka nije imala sluha – dodaje Nenadović nastavljajući kako sve što je iznio nisu laži, već istina koja mora uvrijediti svakog građanina mjesnog odbora Orljava. Na neodgovorne političke radnje vezane uz devastirano i premješteno nogometno igralište odgovorit ću i fotografijama koje prilažem kao dokaz. Žao mi je što je gospodin Smolčić ovoga puta sakrio glavu u pijesak i ne vidi ništa drugo osim fotelje koju ne želi olako izgubiti.

Mjesni odbor Orljava politički je najjači jer s tog područja potječe gradonačelnik Vedran Neferović, predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić, Ferdinand Troha zamjenik župana za društvene djelatnosti te nekolicina županijskih i gradskih vijećnika.

-Cijela svita lokalnih političara predstavlja ovo područje, a pogledajte što su učinili za mjesni odbor Orljava – jedno veliko ništa! Nikako mi nije jasno zašto članovi mjesnog odbora Orljava i građani Sajmišta nisu reagirali na ovako ponižavajući potez vodećih ljudi u sportskoj javnosti grada Požege. Međutim, ne treba se čuditi mjesnom odboru Orljava što nije ništa poduzeo jer su se u tri i pol godine sastali samo kad su se konstituirali. Sportski djelatnici, koji predlažu gradonačelniku Požege bolju organizaciju sporta u Požeštini, svojim su idejama pridonijeli uništavanju svega što je prethodno predloženo – ističe Nenadović.

Problemi u nogometnim klubovima u gradu Požegi također su sve više izražajniji i prema SDP-ovcima zabrinjavajući na što je također bio osvrt na tiskovnoj konferenciji.

-NK Slavonija je unazad tri godine bila je vodeća nogometna ekipa u 3. HNL, odlično posložena od uprave kluba i trenera pa do same nogometne momčadi. Trenutno NK Slavonija muku muči sa sastavljanjem ekipe mlađih uzrasta jer nedostaje igrača tih uzrasta, a probleme prve ekipe nećemo ni spominjati. Šlag na torti je i nogometni klub NK Požega u kojemu su smijenjeni neki članovi uprave i trener, a na njihovo su mjesto dovedeni poslušni i podobni ljudi, koji su županijskog ligaša s odličnim rezultatima i s vrha ligaške ljestvice smjestili na začelje županijske lige, pa će momčad sljedeće sezone odigravati utakmice u nižem rangu natjecanja. Ovo ne govorim samo kao član SDP-a, već i kao dugogodišnji sportaš i građanin ovoga grada – rekao je Nenadović i nastavio kako je bilo ponižavajuće slušati komentare s izvanredne skupštine NK Požega gdje je za predsjednika kluba postavljen gospodin Radić, koji je na skupštinu došao s popisom ovjerenim kod javnog bilježnika i imenima 14 osoba koje su svojim glasovima podržale njegovu kandidaturu za predsjednika NK Požega. Odlaskom stare uprave kluba otišli su i najbolji igrači u druge nogometne klubove. Uz dužno poštovanje prema gospodinu Radiću, smatram da je njegovo znanje o sportu na istoj razini na kojoj se trenutno nalazi i njegov nogometni klub.

Na to da aktualna gradska vlast povlađuje biračima HDZ-a i da se osvećuje onima gdje HDZ kao stranka ne pobjeđuje i nije nikada pobijedila i na to je imao komentar Gojko Nenadović.

-Jedini logičan odgovor koji proizlazi iz svega navedenoga je taj da sadašnja gradska vlast povlađuje biračima HDZ-a jer HDZ od samostalnosti Hrvatske nije bio pobjednik ni jednih izbora na biračkom mjestu Cvjetna livada, ali zato u Vidovcima prednjači glasačko tijelo HDZ-a. Ne bih se čudio da jednoga dana dijelovi dječjeg igrališta s rekreacije završe na području Dervišage jer i tamo nema dječjeg igrališta, a možda čak i jednog jutra u gradu ugledamo prizor rušenja kružnih tokova bagerima jer je i njih izgradio SDP – zaključio je Nenadović.

Za sve iznesene tvrdnje na tiskovnoj konferenciji zatražili smo odgovor od gradonačelnika Vedrana Neferovića i predsjednika Gradskog vijeća Nine Smolčića, koji ćemo objaviti po primitku istog.

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot