Prošle je godine na požeško-slavonskim cestama smrtno stradalo troje biciklista

Autor: D.K.

POŽEGA – Tijekom prošle godine od četiri smrtno stradale osobe u prometu na požeško-slavonskim cestama njih troje je bilo biciklista iz kojeg su razloga policijski službenici jučer provodili preventivnu akciju nadzora vozača bicikala, mopeda te motocikala u kojoj su prvenstveno nadzirali tehničku ispravnost i ukazivali na obveznu opremu koja je potrebna prilikom sudjelovanja u prometu.

Ivana Radić, glasnogovornica Policijske uprave Požeško-slavonske

 

-Ove je godine ukupno zabilježeno 13 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda, motocikala i bicikala. U tim nesrećama osam osoba je teško ozlijeđeno, a pet lakše. U sedam prometnih nesreća sudjelovali su mopedi, a u šest biciklisti. Današnja akcija je na tragu prošlogodišnjih rezultata budući da je prošle godine od ukupno četiri smrtno stradale osobe u prometu, troje bilo biciklisti. Tijekom narednih mjeseci provodit ćemo slične akcije usmjerene na bicikle, mopede i motocikle – rekla je Ivana Radić, glasnogovornica Policijske uprave Požeško-slavonske.

Tehnička ispravnost bicikla kao prijevoznog sredstva koje sudjeluje na cesti veoma je važna jer se njime prometovanje mora odvijati na što sigurniji način kako biciklist ne bi ugrozio sebe ali i druge sudionike u prometu.

Željko Grgić, policijski službenik za prometnu preventivu

-Svaki bicikl mora imati prednje bijelo svjetlo, zadnje crveno, katadioptere na kotačima i na pedalama, uređaj za davanje zvučnih signala i kočnice.

Petar Gomerčić iz Brestovca

Bez kacige biciklom mogu upravljati osobe starije od 16 godina, a u uvjetima smanjene vidljivosti obavezan je osvjetljavajući prsluk ili odjevni predmet reflektirajućeg sadržaja. Biciklom samostalno mogu upravljati osobe starije od 14 godina, a djeca starija od devet godina mogu upravljati samostalno ukoliko imaju potvrdu da su zato osposobljena u školskoj ustanovi.

Za upravljanje mopedom i motociklom zaštitna kaciga je obavezna i za vozača i suvozača. Kazna za nenošenje zaštitne kacige na mopedima i motociklima je tisuću kuna, a za nenošenje zaštitne kacige na biciklima je 300 kuna – naglasio je Željko Grgić, policijski službenik za prometnu preventivu.

Tijekom provedbe akcije i nazočnosti novinara policijski su službenici izvršili nadzor nad desetak biciklista od kojih većina nije bila tehnički ispravna dok je Petar Gomerčić iz Brestovca sa svojim ljubimcem koji nekoliko puta tjedno dolazi iz Brestovca u Požegu bio tehnički ispravan na što je bio jako ponosan kad su mu policijski službenici rekli da je sve u redu.

Više iz kategorije