Prošle godine na cestama bilo 228 naleta životinja, a ove godine to je u 42 navrata

Autor: D.K.

Tijekom protekle 2019. godine na području Policijske uprave požeško-slavonske zabilježeno je ukupno 228 naleta životinja na cesti, dok  od početka ove godine bilježimo 42 naleta.

Najviše naleta se odnosi na nalet vozila na srneću divljač – 32 naleta. Zabilježeni su i naleti vozila na divlju svinju – tri naleta, isto toliko je bilo naleta na divljeg zeca i jedan nalet na divlju mačku i tri naleta na domaću životinju (mačku). .

-Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama odgovoran je vlasnik životinje – ističe u priopćenju glasnogovornica PU požeško-slavonske Nikolina Janković.

Najveći broj ovih događaja tijekom 2020. godine zabilježen je na prostoru u nadležnosti Policijske postaje Pleternica 18, zatim na području postaje Požega 16, dok je na području postaje Pakrac zabilježeno osam naleta vozila na životinje.

Kako bi se izbjegli ovakvi  događaji, čija se šteta na području Republike Hrvatske  mjeri u desecima milijuna kuna godišnje, upozoravamo vozače na maksimalan oprez na cestama pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Također,  upozoravamo vozače na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači.

-Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara za prekršaj.

Također i vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300 kuna – zaključuje glasnogovornica Nikolina Janković.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88