Proslavljena svetkovina Srca Isusova u živopisnoj 111 godina staroj kapelici u Tekiću /FOTO/

Autor: D.K.

Svetkovina Srca Isusova slavi se petkom nakon blagdana Tijelova. Na poseban se način slavi ta svetkovina u selu Tekić, smještenom u jakšičkoj općini i to prvu nedjelju poslije te svetkovine na kojoj se u mjesnoj kapelici okupe brojni mještani Tekića, njihovi gosti i prijatelji.

Na „kirvaj“ te nedjelje rado dolaze i okupljaju se oni koji su odselili iz tog mjesta, koje veže rodna gruda tog pitomog mjesta kao i njihove obitelji, bez obzira gdje se nalazili, od Austrije, Njemačke, Švicarske i drugih zemalja.

Slaveći svetkovinu, euharistijsko slavlje u mjesnoj kapelici posvećenoj Srcu Isusovu još 1909. godine predvodio je jakšički župnik vlč. Tihomir Bilešić koji se svima zahvalio na dolasku i čašćenju Srca Isusova kao i njegovanju tradicije koju su u naslijeđe ostavili starije generacije mlađima.

Nakon misnog slavlja mještani Tekića zadržali su se nakratko u zajedništvu ispred kapelice te se okrijepili uz napitke i kolače. Slavlje su nastavili u obiteljskih domova, svatko kod svojih obitelji i prijatelja.

Podsjetimo, obilježavajući 100. obljetnicu kapelice svečano euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević  je tada rekao kako je prilikom jedne od vizitacija župe Jakšić i dolaskom u Tekić osjetio kako mještani tog sela imaju srce koje je vjerno Bogu, svome narodu te kako u slozi nastoje ostvarivati ono najbolje što se može u tom malom mjestu i na taj ga taj način činiti velikim.

-Zbog toga sam došao na ovo slavlje kako bi vam svima iskazao poštovanje i zahvalnost za sve ono što svojom katoličkom i hrvatskom iskrenošću živite u svojim obiteljima i u župi, a i onda i u našoj Požeškoj biskupiji i domovini Hrvatskoj – rekao u toj prigodi Biskup Škvorčević.

Pozdravljajući biskupa na poseban je način tada pozdravne riječi uputio predsjednik Mjesnog odbora Tekić Mile Barišić koji je naglasio kako je za njih kapelica Presvetog Srca Isusova njihova katedrala u u kojoj su dragom Bogu upućene brojne molitve i vapaji te brojne zahvale ovdašnjeg napaćenog slavonskog čovjeka kao i svih onih doseljenika iz njegove drage Rame, Bosne, Hercegovine i drugih mjesta Lijepa naše.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88