Proslavljen kirvaj u selu s jednim stanovnikom – Vrčin Dolu: Jedini žitelj Milan Brezić prisjetio se nekadašnjih slavlja „Antunova“ i pješačenja u školu Buk tri kilometra kroz šumu /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Jedini stanovnik sela Vrčin Dol u Dilj gori desetak kilometara od Pleternice je Milan Brezić koji se bavi poljoprivredom i stočarstvom. On je bio i domaćin slavlja blagdana Svetog Antuna kojega stoljećima štuju u tom selu, a na misnom slavlju na otvorenom prostoru ispred seoske kapele koje je predvodio župnik župe Buk Slavko Starčević okupilo se više od 200 raseljenih Vrčindolaca, te raseljenih žitelja toga kraja, kao i njihove rodbine koje pohode selo za Antunovo. Bilo je tu i gostiju iz Zagreba, Požege, te Slavonskog Broda. Župnik Starčević se osvrnuo na značenje ljudske savjesti u svakodnevnom životu čovjeka, te govorio o životnom putu Svetog Antuna, a tijekom mise nastupio je župski zbor iz Buka sa orguljašicom Valentinom Matošević.

Do Vrčin Dola se sada stiže makadamskom cestom dugom 4,5 kilometra od državne prometnice Požega-Pleternica-Slavonski Brod, a nakon što je počastio nekoliko desetaka gostiju Milan Brezić je bio zadovoljan vidjevši ovoliko ljudi u selu koje je prije 40 godina imalo 17 domaćinstava dok ih je ranije bilo znatno više. Vrijeme je učinilo svoje, a dječačkih se dana Brezić prisjetio.

-Išao sam kao malo dijete u školu Buk tri kilometra kroz šumu, a zimi su tada snjegovi bili visoki pa je moj otac sa konjem napravio prtinu kako bi ja mogao ići na nastavu- kaže nostalgično Milan.

On je ipak zadovoljan jer živi u netaknutoj prirodi što bi neki rekli carstvu divljine, za svoje potrebe sadi povrće, hrani svinje i ovce, tako da ima svega za prehranu, a zbog najmanjih potreba kao što su prodavaonica, plaćanje struje i drugih troškova mora poći u Pleternicu.

Foto: D. Mirković [FAG id=276005]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek