Proslava počinje Festivalom Zlatni glas zlatne doline, a sadrži niz kulturnih, znanstvenih i sportskih zbivanja

Autor: Jelenko Topić

Iako je do blagdana Sv. Petra i Pavla Dana Općine Kaptol i tamošnje župe ostalo više od mjesec dana utvrđen je program proslave, a dodatni motiv za to je 800 godina Zbornog Kaptola sa sjedištem u tom mjestu.

Program proslave sadrži brojna događanja, a počinje 18. lipnja Festivalom tamburaških pjesama  Zlatni glas Zlatne doline u dvorani Osnovne škole Vilima Korajca s početkom u 20:30 sati.

Znanstveni dio proslave donose od 19. lipnja Halštatski dani u suradnji sa Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta Zagreb i drugim čimbenicima, a u sklopu kojih se toga dana u Općinska vijećnica otvara izložba Arheologija Kaptola, te o značenju željeznodobnog Kaptola u europskom kontekstu predavanje imaju dr. sc. Borut Križ i dr. sc. Hrvoje Potrebica.
Slijedi 20. lipnja nastavak Halštatskih dana sa pohodom Putevima ratnika tj. obilaskom arheološke rute uz stručno vodstvo Marte Rakvin, zatim radionicama Klinci željeznog doba dr. sc. Jacqueline Balen i Kristine Rupert, Arheološko istraživanje dr. sc. Jacqueline Balen i Kristine Rupert, Tkanje u Željeznom dobu Julije Kramberger i Radionica halštatske hrane u krčmi „Stari fenjeri”.

Noćni malonogometni turnir u organizaciji NK Kaptol bit će 21. lipnja u Sportskom parku, a od 25. do 27. lipnja Kaptol kup – turnir mladih kategorija nogometaša.

Folklorno-običajni sadržaji su predviđeni 26. lipnja kada Šokački dan ima kaptolački KUD „Ivo Čakalić“ u Sportskom parku od 18 sati, dan kasnije je Dan kulture – Dan otvorenih vrata Češke besede Kaptol u njihovom domu,  28. lipnja je Dan Zbornoga kaptola sv. Petra kojemu su nositelji Požeška biskupija i  Općina Kaptol, a toga dana se održava i Simpozij povodom 800.obljetnice Zbornog kaptola sv. Petra i 20. obljetnice Stolnog kaptola sv. Petra.
Uvečer je u Starom gradu Tu es Petrus – koncert klasične glazbe od 20 sati.

Pored toga održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća Kaptola na kojoj će biti dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88