Propao kroz led na požeškim bazenima; spašavao ga HGSS /FOTO GALERIJA/

Autor: D.K.

POŽEGA – Tijekom prijepodneva 50-godišnjeg su Požežanina od utapanja i smrzavanja u hladnoj bazenskoj vodi spasili članovi požeškog HGSS-a. On je oko 10,30 odlučio prehodati zaleđeni bazen, no nakon dvadesetak koraka, led debljine 10-ak centimetara je popustio i propao je u vodu. U pomoć je pozvan HGSS čijom je brzom intervencijom spašen od pothlađivanja i utapanja.

Srećom, ovo je samo scenarij današnje vježbe koju su na požeškim bazenima održali članovi Ronilačkog kluba Požega i HGSS stanice Požega.

– Odradili smo nekoliko tehnika spašavanja s opremom koju posjeduje naša stanica. Sudjelovalo je osam članova HGSS stanice Požega koji su završili tečajeve spašavanja na vodi te instruktor za navedene tehnike iz HGSS stanice Karlovac. Svjedoci smo da je sve više građana koji prehodavaju zaleđene rijeke i jezera pa čak i bazene. HGSS je jedina operativna snaga zaštite i spašavanja koja na području Požeško-slavonske županije ima kompletnu opremu za spašavanje u ovakvim uvjetima i zato moramo biti spremni na sve izazove koji se stave pred nas, a da time ne ugrožavamo vlastitu sigurnost. Naišli smo na razumijevanje Grada i JU Sportski objekti koji su nam omogućili da održimo vježbu na našim bazenima – rekao nam je Josip Kraker, pročelnik HGSS, stanice Požega.

Josip Granić, pročelnik Komisije za spašavanje na vodama HGSS-a

-Poznato vam je kako je u proteklim godinama bilo sa poplavama u Hrvatskoj. Imamo veliki broj takvih akcija na području cijele Hrvatske kao i vi ovdje na svom području. Sve mi je to poznato jer obilazim i uključen sam u sve akcije o Županjske posavine do Metkovića. Imamo veliki broj akcija na rijekama jer je veliki broj turista na raftingu i sl. Često dolazi do nekakvih nepredviđenih situacija. Na ledu na svu sreću nema velikog broja akcija. U zadnjih desetak godina mali broj, a radi se ili o traženju tijela unesrećenih ili spašavanju životinja – rekao je Josip Granić, pročelnik Komisije za spašavanje na vodama HGSS-a.

Unesrećenog je danas, u vremenskim uvjetima idealnim za ovakvu vježbu, odglumio Zdenko Oroz iz Ronilačkog kluba Požega ističući kako je ovo prva zajednička vježba ronilaca i HGSS-a.

Kad netko padne u hladnu vodu, teško je reći koliko osoba može u takvoj vodi izdržati.

-Čovjek kada propadne u ledenu vodu čim mu do lica dođe automatizmom ima nagon da udahne i tom slučaju dolazi odmah do utapanja. Što se tiče pothlađivanja ljudi mogu iznenađujuće dugo biti u takvoj vodi. Mogu biti i nekoliko sati u takvoj vodi jer hladna voda koliko je štetna ona i očuva tijelo. Na takvu intervenciju se mora izaći vrlo brzo kako bi se poduzelo što prije sve ono što treba jer treba sačuvati periferne funkcije – dodao je Granić.

Stanica Požega trenutno raspolaže s 10 osobnih kompleta te gumenim čamcem s kojim je odrađeno nekoliko akcija, najviše za vrijeme poplava 2014. godine. U planu je, dodaje Kraker, nabavka dodatne opreme za spašavanje koja je neophodna, ali vrlo skupa pa se u HGSS-u nadaju pomoći jedinica lokalne samouprave kao što je to slučaj u drugim dijelovima Hrvatske.

/Foto: D.K./

Više iz kategorije