Promovirana još jedna generacija mladih čuvara prirode (foto galerija)

Autor: Požega.EU

small_Picture 8477SOVSKO JEZERO – Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije u suradnji sa šest osnovnih škola Požeštine u suradnji sa šest osnovnih škola Požeštine promovirala 4. generaciju mladih čuvara prirode za što iz generacije u generaciju sve veći broj učenika iskazuje zainteresiranost.

Prigoda je bila da se uz prekrasan krajolik i netaknutu prirodu na Sovskom jezeru ugoste oni polaznici koji će tu prirodu i čuvati uz uručenje diploma novoj generaciji.

– Ove godine je u sudjelovalo je šest škola, OŠ Vilima Korajca iz Kaptola, OŠ Vladimir Nazor iz Trenkova, OŠ Ivan Goran Kovačić iz Velike, OŠ Dobriša Cesarić iz Požege, OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva i Katolička osnovna škola iz Požege sa po 4 učenika šestih razreda – rekao je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije dr. sc. Ivica Samardžić.

Nakon što je uručio oznake i rekvizite svim učenicima koji su postali mladi čuvari prirode školama su uručeni rekviziti koji im pomažu u učenju i radu, dalekozori i kompasi, a mladi čuvari dobili su kape i majice s oznakom čuvara prirode i ruksak.

– Ovim projektom učenici uče kako se ponašati u prirodi, što je to čuvar prirode i koje su njegove obveze. Nauče dosta o flori i fauni naše županije, a nauče i o zaštićenim prirodnim područjima te kako se dobro pripremiti za boravak u prirodi, prepoznati određenu biljku, stablo, određenu životinju ali i ono veoma bitno a to je slušati prirodu i uživati u prirodi. Oni su vrlo zadovoljni iskustvom koje su dobili za trajanja obuke i u prirodi, a pomoći će im da se u kasnijem školovanju neki od njih odluče za pohađanje studija vezanih za prirodu, šumarstvo, biologiju i dr. – istakao je Predrag Livak, glavni čuvar prirode JU za zaštićena područja županije.

Promociji mladih čuvara prirode nazočili su ravnatelji škola, rukovoditelji Hrvatskih šuma Čaglin, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo mr. sc. Mato Matijević i zamjenik župana Željko Jakopović koji je čestitao mladim čuvarima prirode i uručio im priznanja.

Tekst: V.P. Foto: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem

no images were found

Više iz kategorije